Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paula Vesalan ensimmäinen sooloalbumi on tapaus – tekijä janoaa vimmaisesti omilla siivillään uusiin tuuliin

Vesala-levy tukeutuu tarttuvaan poplauluun, mutta flirttailee uusien tyylien kanssa.

Kulttuuri
 
Leif Rosas
Paula Vesala on lähtenyt etsimään uusia tuulia.
Paula Vesala on lähtenyt etsimään uusia tuulia. Kuva: Leif Rosas

Pop, elektroninen Vesala: Vesala (Warner Music) ★★★★

Olemme todistamassa suuren suomalaisen sooloartistin lähtölaukausta. Paula Vesalan ensimmäinen oma albumi on väistämättä tapaus, koska taidot on jo todistettu, odotukset ovat suuret ja pohjalla on vankka suosio PMMP-yhtyeen riveissä.

Vesalan irtiotto ei ole lähellekään niin raju, että hän onnistuisi karkottamaan uskollisen kuulijakuntansa.

Debyytti ei tarjoa myöskään ilmiselvää vastausta Suomen menestyneimpiin kuuluneen yhtyeen hajoamiseen, sillä niin lähellä PMMP:tä Vesalan kaihomielinen pop usein on. Suurin ero on toteutuksessa. Vimmainen rock loistaa nyt poissaolollaan, ja vaaka on kallistunut yhä enemmän elektronisen musiikin suuntaan.

Kaikkein selvimmin matkalla kohti tuntematonta on Rakkaus ja maailmanloppu, joka on kenties juuri tästä syystä valikoitunut avauskappaleeksi. Se antaa odottaa, että luvassa on jotain aivan muuta kuin johon olemme tottuneet: Vesalan lakonisen toteava puhelaulu liehittelee räppiä, elektroniset taustat rumpurytmeineen ovat sukua hypnoottiselle triphopille ja melodia lainaa itämaisesta mystiikasta.

Illuusio toimii, mutta jää lyhytkestoiseksi.

Heti toisena kuultava Tytöt ei soita kitaraa on levyn ilmeisin hitti, eikä vähiten siksi, että kertosäkeen suomalaiskansallinen kuvasto ja suloisen surullinen melodia ovat silkkaa Gösta Sundqvistia. Samalla tutulla aarrearkulla Vesala on käynyt ennenkin, ja sinne palataan myös kappaleessa Ruotsin euroviisut.

Levyn ilmeisimpiä kohokohtia on myös ensisinglenä esitelty Tequila. Sen unenomainen valkokangasmatkailu ei ole lopulta kovin kaukana Vesalan aiemmista teoista.

Sen sijaan Älä droppaa mun tunnelmaa -singlen yltiöpositiivinen sanoitus ja iloisesti pulputtavat soukous-kitarat ovat kaikkein eniten irrallaan albumin tummasta yleissävystä. Se on hyvässä ja pahassa muotopuhdas kesähitti, mutta nyt väärässä seurassa.

Vesala on levy, jonka tekijä janoaa vimmaisesti omilla siivillään uusiin tuuliin. Samaan aikaan vähintään alitajunta on kiinni koetussa ja hyväksi havaitussa. Vesala flirttailee uusilla musiikkityyleillä, kokeilee ja haastaa, välillä rohkeastikin, mutta viimeistään kertosäkeeseen mennessä pinnan alta nousee keskeisin: tarttuva poplaulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat