Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lutosławski elää edelleen

Säveltäjän tuotannon levyttäminen on vain kiihtynyt viime vuosina.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Klassinen Witold Lutosławski: Konsertto orkesterille, Mala Suita, Sinfonia nro 4. NDR-sinfoniaorkesteri, joht. Krzysztof Urbański. Alpha. ★★★★

Nykyäänkin, eikä vain Bachin aikana, säveltäjää uhkaa unohdus kuoleman jälkeen. Witold Lutosławski (1913–94) on välttänyt tämän kohtalon. Orkesterikonsertosta (1954) on tullut vakio-ohjelmistoa Bartókin esikuvan rinnalle, ja muun tuotannon levyttäminen on vain kiihtynyt viime vuosina.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Esa-Pekka Salosen Los Angelesiin tilaama 4. sinfonia. Sen seesteisessä tiiviydessä on joutsenlaulun tuntua, vaikka tuttua onkin dramaturgia, joka kerää purkausvoimaansa jännittyvän jousen lailla. Rajatun sattuman tekniikka, Lutosławskin tavaramerkki, tuottaa kudosta, joka soi edellisiä sinfonioita pyöreämmin.

Pohjois-Saksan radio-orkesteria johtava Krzysztof Urbański tekee sinfoniasta pakahduttavan ja elinvoimaisen. Orkesterikonsertto on hyvin jäntevä, myös hipsuttelevassa yömusiikissa. Neliosaisessa Pienessä sarjassa (1951) puolalaiset kansansävelmät saavat hilpeän tai tummasti laulavan sointiasun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat