Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kris Kristofferson on ristiriitojen mies ja viiden tähden tulkitsija

Country-veteraanin varhaistuotanto on nyt saatavilla yksissä kansissa, HS:n kriitikko antaa sille viisi tähteä

Kulttuuri
 
Rick Diamond / Getty Images
Kris Kristoffersonin elämä on ollut tapahtumarikas.
Kris Kristoffersonin elämä on ollut tapahtumarikas. Kuva: Rick Diamond / Getty Images

Country. Kris Kristofferson: The Complete Monument & Columbia Albums Collection Sony Legacy. ★★★★★

”Nashvillessä puhutaan ajasta ennen ja jälkeen Krisin, sillä hän muutti kaiken”, Bob Dylan kiteytti hiljattain. Kris Kristoffersonin, 80, vaikutus amerikkalaiseen laulunkirjoitusperinteeseen on ohittamaton, vaikka harva mieltää hänet levyttäväksi artistiksi.

Nyt julkaistu The Complete Monument & Columbia Albums Collection -boksi sisältää Kristofferssonin tuotantoa vuosilta 1970–1981.

Käveleväksi ristiriidaksi itseään kuvailleen Kristoffersonin elämäntarina vaikuttaa sattumusten summalta. Varakkaan teksasilaisen upseerisuvun vesa sai stipendin Oxfordin yliopistoon vain jättääkseen jäähyväiset opinnoilleen, sotilasuralleen ja perheelleen, ja päätyi kolmekymppisenä siivoamaan saman nashvillelaisen studion käytäviä, jossa Dylan ja Johnny Cash äänittävät klassikkolevyjään.

Sanavalmiin siivoojan laulut tekivät vaikutuksen molempiin artisteihin. Ennen pitkää Hank Williamsia ja William Blakea palvoneella Kristoffersonilla oli levytyssopimus Monument-yhtiön kanssa.

Ensimmäisen listaykkösen hän sai vuonna 1971, kun Janis Joplin levytti Kristoffersonin kirjoittaman Me And Bobby McGee -kappaleen. Samoihin aikoihin Kristofferson sai puolivahingossa pääroolin Sam Peckinpahin ohjaamaan Pat Garrett ja Billy The Kid -elokuvaan. Menestyksekäs sivupolku Hollywoodin valkokankailla on jatkunut näihin päiviin.

Onkin paradoksaalista, että suuri yleisö muistaa yli 20 studioalbumia levyttäneen laulaja-lauluntekijän lähinnä hittielokuvistaan ja muiden artistien levyttämistä klassikoistaan.

Kristoffersonin Monumentille levyttämät kunnianhimoiset albumit paljastavat Nashvillen tiukkoja etikettisääntöjä rikkovan omaperäisen ja omapäisen levyartistin. Itseään vain välttävänä laulajana pitänyt Kristofferson osoittautuu harvinaisen sielukkaaksi tulkitsijaksi ja tuotteliaaksi levylaulajaksi. Peräti 16 cd-levyn boksi sisältää varsinaisten albumien ohella ennen julkaisemattomia demohelmiä, live-taltiointeja ja harvinaisuuksia.

Voimakkaista poliittisista kannanotoistaan tunnetun Kristoffersonin alkupään tuotannosta välittyy loputon vapaudenkaipuu, jota laulujen eksyneet päähenkilöt lääkitsevät itsetuhoisesti päihteillä ja tuhoon tuomituilla ihmissuhteilla. Kristofferson kammoksuu edelleen raja-aitoja ja moralisteja.

Syyskuussa Suomessa konsertoiva artisti paljasti hiljattain Rolling Stone –lehdelle polttavansa yhä kannabista ja kärsivänsä borrelioosin aiheuttamista muistihäiriöistä, jotka eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet esiintymiskykyyn. Laulajalegenda päinvastoin vitsailee hyötyneensä kohtalokkaasta punkin pistoksesta, sillä hän unohtaa nykyään jännittää keikkojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat