Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomiklezmerin virtuoosit kertovat nyt tarinoita siirtolaisista – huumorilla

Sampo Lassila Narinkka -trio on sinkauttanut kakkoslevynsä jo useammallekin maailmanmusiikin listalle

Kulttuuri
 
Hanna Käyhkö
Sampo Lassila Narinkka -yhtyeeseen kuuluvat alttoviulisti Aleksi Santavuori (vas.), harmonikansoittaja Harri Kuusijärvi sekä kontrabasisti Sampo Lassila.
Sampo Lassila Narinkka -yhtyeeseen kuuluvat alttoviulisti Aleksi Santavuori (vas.), harmonikansoittaja Harri Kuusijärvi sekä kontrabasisti Sampo Lassila. Kuva: Hanna Käyhkö

Maailmanmusiikki Sampo Lassila Narinkka: In Strange Lands – Vierailla mailla. Narinkaattori Records. ★★★★

En osaa ihan varmasti sanoa, kumpi Sampo Lassila Narinkka -yhtyeen levyssä on parempaa: kontrabasso-alttoviulu-harmonikka-trion soittama melankolistaiturimainen ”suomiklezmer” vai sittenkin kansilehdiltä löytyvät tarinat eri sortin siirtolaisista siellä ja täällä. Ehkä se on niiden yhdistelmä, kekseliään kuulokuvan ja huumorintajua kutittelevien juttujen yhteispeli, joka tekee yhtyeen kakkoslevystäkin huippukokemuksen.

Teemana on siirtolaisuus, vieraus. Suomalaiset muualla, muut Suomessa. Musiikki kuvaa tätä kaikkea vierailua mitä osuvimmin. Yhtye ottaa vaikutteita vapautuneesti argentiinalaisesta tangosta, juutalaisten klezmeristä, Balkanin rytmeistä tai vaikka suomalaisesta polokan tahtiin -hurjastelusta.

Ansionsa on totisesti tarinoillakin. Esimerkistä kelvatkoon vaikkapa kosovolaisen punkkari-autonasentajan matka sisällissotaa pakoon vuonna 1990 Ylistaroon, tempautuminen rallikuski ”Jorma Siirosen” kyytiin ja siitä tienpenkalle ja uuteen elämään. Kun samaan aikaan lukee tällaista tarinointia ja kuuntelee tarinaa kuvittavaa sävelkieltä, kokee jonkinlaisen siirtymän ajassa ja paikassa.

Sampo Lassila, Harri Kuusijärvi ja Aleksi Santavuori ovat sinkauttaneet levynsä jo useammallekin maailmanmusiikin listalle. Syystä. Ensiluokkainen äänitysjälki, virtuoosimainen mutta silti hyvin ”kansanmusiikkimainen” soitto sekä tavanomaisuuden alhosta pitkälle ylöspäin kurkotteleva musiikki ovat jotakin, mitä ei joka päivä tule vastaan. Missään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat