Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vimmainen Suora lähetys on kaukana taskulämpimästä suomalaisiskelmästä

Levy on hieman silotellumpi kokonaisuus kuin yhtyeen pelimannihenkiset live-esiintymiset, mutta ei liikaa.

Kulttuuri
 

Iskelmä Suora lähetys: Tumma kaiho. Warner Music Finland. ★★★★

Olen saanut ilon kuulla Suora lähetys -yhtyettä livenä pari kertaa, ja kokemus on ollut aina unohtumaton. Niin vimmaisesti, yhtenäisesti ja tunteisiin käyvästi yhtye on esiintynyt.

Ytimen muodostaa laulukolmikko, jonka vahvat, sointuvat äänet sulautuvat yhdeksi kuin sulavoi. Siihen päälle virtuoosista gypsy swing -kitaroitsemista kuin Mambo Kings konsanaan sekä Matti Pitkäsen virtuoosiviulunsoittoa. Huh!

Levyllä Suora lähetys on hieman silotellumpi kokonaisuus. Sointia on muokattu modernimmaksi, ehkä radiosoittoakin ajatellen. Tunnelmaa ovat sähköistämässä sähköiset soittimet ja rumpusetti, yhdessä kappaleessa kuullaan jopa räppiosuus.

Onneksi oikeaa pelimannihenkeäkin löytyy. Se erottaa levyn ja koko yhtyeen taskulämpimästä suomalaisesta iskelmätarjonnasta kirkkaasti edukseen.

Kappaleissa on romanimusiikille tyypillisiä elementtejä kuten rytminen vapaus kiihdytyksineen ja hidasteluineen, mutta ei liikaa. Kyllä tanssikin tämän tahtiin onnistuu.

Sanoissa toistuvat romanimusiikin perinteiset aiheet hummista vankkureihin ja toki rakkauteen. Tekstillisesti kiinnostavan kurkistuksen romanikulttuuriin antaa Mertsi Lindgrenin sanoitus Kosto on kuollut, joka yrittää omalta osaltaan murtaa romanikulttuurin vanhoja ”vihan muureja”.

Äärilaitoja löytyy mukavasti. Perinnelaulu Pyyhi tuuli kyyneleet värisyttelee yksinkertaisella kauneudellaan, hurjaa tanssimenoa tarjoaa vaikkapa Rikollisen kaunis nainen.

Kaiken vimman ultimatum koetaan kappaleessa Kun kuljin tietä, jossa viulisti Matti Pitkänen äityy soittamaan kesken kaiken Montin Czardasta. Huh huh, taas!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat