Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. S. Bach kohtaa komeasti pelimannit barokkiviulistin soololevyllä

Kreeta-Maria Kentala yhdistelee sooloviulupartitan osia ja kaustislaisia, jopa oman isoisänsä, sävelmiä

Kulttuuri
 
Barokkimuusikko Kreeta-Maria Kentala on pelimannisukua molempien vanhempien puolelta.
Barokkimuusikko Kreeta-Maria Kentala on pelimannisukua molempien vanhempien puolelta.

Kansamusiikki / klassinen Kreeta-Maria Kentala: Side by Side. Alba. ★★★★

Äkkipäätään ajatellen Leipzigin suuren barokkimestarin Johann Sebastian Bachin (1685–1750) tuotannolla ja kaustislaisella pelimannimusiikilla ei ole juurikaan yhteyttä. Mutta kyllä niillä on, todistaa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala Side by Side -albumillaan, ja komeasti todistaakin.

Kentala nivoo yhteen Bachin kahden sooloviulupartitan osia ja tunnettuja kaustislaisia sävelmiä valsseista ja marsseista masurkoihin ja polskaan.

D-mollipartitan (BMV 1004) osat Kentala tuo mukaan niin, että aloittaa ensin kansanmusiikilla ja vaihtaa sitten Allemandaan, Correnteen, Sarabandaan ja Gigueen. Mukana on yksi trad-melodia sekä sävellykset Wiljami Niittykoskelta, Konsta Jylhältä ja nykypolven tekijältä Arto Järvelältä. Järvelän Suspension Bridge Hambo toimii komeasti kimpassa Corrente-osan kanssa. Tanssillisuus, lennokkaat jousitukset, napakka aksentointi; kaikki läsnä kummassakin genressä, kuten myös rikkaat melodiset käänteet.

E-mollipartitassa (BMW 1006) Kentala toimii toisin päin: ensin soi Bach, ja kaustislaiset vaihdetaan lennosta lopettamaan osa. Nytkin mukana on armoitettu melodikko Wiljami Niittykoski (1895–1985), jonka itkettävän kaunis Polkkamasurkka jatkaa Bachin Loure-osaa. Niittykoski tunnetaan Kaustisella myös Salonkylän Sibeliuksena, ja hän on Kentalan isoisä.

Muut mollipartitan parit ovat perinteisiä kaustislaisia melodioita: polska, sotiisi ja polkka.

Kentala soittaa levyllä vuoden 1691 barokkiviulua, joka on lainassa Suomen Kulttuurirahastolta. Kokonaisuus on silkkaa nautintoa alusta loppuun, tunnekylläisesti mietiskelevää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat