Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaakko Kuusiston musiikki leikkii ja hehkuu

Uusi kamarimusiikkilevy saa HS-kriitikolta täydet viisi tähteä

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jaakko Kuusisto on paitsi viulisti, myös kapellimestari ja säveltäjä.
Jaakko Kuusisto on paitsi viulisti, myös kapellimestari ja säveltäjä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Klassinen Jaakko Kuusisto: Glow. BIS.★★★★★

Kuusiston rajattomista viulistiveljeksistä Jaakko on se valtiomiesmäisempi.

Tonttia hänellä riittää myös kapellimestarina, säveltäjänä ja taidehallinnon vaikuttajana. Jos antaa olemuksen tietyn harkitsevuuden harhauttaa, voi kamariteoksia sisältävä levy tulla melkoisena tärskynä. Tämä musiikki nimittäin potkii, leikkii ja hehkuu.

Erinomaisena soittajana Kuusisto osaa myös säveltäjänä ottaa soittimista tehot irti, myös herkimmissä sävyissä. Minimalistinen selkeys, koukuttava rytmi, impressionistiset kokosävelasteikot ja kolmisointujen rinnakkaiskulut ovat aineksia tyylissä, joka on tuore ja omintakeinen.

Tiiviin mittaisissa kappaleissa on paljon kadenssimaisia sooloja. Meta4-kvartetille omistetun Play III:n pullisteleva avaus on uskottu kakkosviululle. Sen vetäisee kvartetin rokkikukko Minna Pensola, jolle muut soittajat panevat kampoihin omilla versioillaan.

Pianolle ja jousitriolle sävelletyssä Play II:ssa uusien eleiden, rytmien ja tekstuurien ilmaantuminen on kutkuttavasti ajoitettu.

Valossa Kuusiston viulu ja Paavali Jumppasen piano kisailevat huimasti välillä ohentuen hauraiksi linjoiksi ja väreileviksi pinnoiksi. Sibelius-viulukilpailuun sävelletty Loisto Stravinsky -lainoineen on levyn teoksista lähinnä romanttista laulavuutta.

Pianolle sävelletyssä Jurmossa voi kuvitella, kuinka yölliselle merelle tähyävän ajatus vaeltaa merimerkkien välkkyessä omaa tahtiaan. Kuusiston suosima kvintti-intervalli luo avaruutta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat