Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iiro Rantalalla on tuore supertrio

Iiro Rantala, Lars Danielsson ja Peter Erskine ovat elämänvoimainen kokoonpano

Kulttuuri
 
Bauer Studios
Rumpali Peter Erskine (vas.), pianisti Iiro Rantala ja basisti Lars Danielsson tekivät levynsä Saksan Ludwigsburgissa, kuuluisassa Bauer Studiossa.
Rumpali Peter Erskine (vas.), pianisti Iiro Rantala ja basisti Lars Danielsson tekivät levynsä Saksan Ludwigsburgissa, kuuluisassa Bauer Studiossa. Kuva: Bauer Studios

Jazz Rantala Danielsson Erskine: How long is now? ACT Music. ★★★★

”Nyt pidetään vähän hauskaa”, ilmoitti pianisti Iiro Rantala kolme kesää sitten Porissa uuden trionsa ensimmäisessä konsertissa. Ja kyllä sitä hauskuutta riittikin mielihyväisessä mielessä, mutta superlatiivista tulevaisuutta enteilleen monikansallisen Iiro Rantala Super Trion ilottelu jäi lyhyeen. Eikä yhtään paremmin käynyt seuraavana kesänä Juhlaviikkojen Huvilassa – sijaistavalla rumpalilla ja uudella raskaan sarjaan kansainvälisellä kontrabasistilla.

Mutta oikea yhdistelmä löytyi jo kuukauden kuluttua, jolloin basisti Lars Danielssonin pariksi houkuteltiin huippurumpali Peter Erskine. Helsingin täydessä Koko Jazz Clubissa syyskuussa 2014 esittäytynyt kolmas kuuma Super Trio sai myös paikalla hikoilleen levytuottaja Siggi Lochin vakuuttumaan, että tämä elämänvoimainen kokoonpano kannattaa taltioida ennemmin kuin myöhemmin.

Vuosi sitten Saksassa erinomaisesti äänitetty How long is now? hellii myös niitä, jotka haikailevat Rantalan edellistä räväkkää ja supersuosittua trioa, kymmenen vuotta sitten tiensä päähän tullutta Trio Töykeitä.

Albumin avaaja, pianisti Kenny Baronin Voyage onkin muistuma sen loppuvuosilta, mutta vielä sulavammalla svengillä kuin levyillä Wake (2005) ja One Night in Tampere (2007). Rantalan aikaisemmin levyttämiä ovat myös Jimi Hendrixin Little Wing ja oma Assisi, jotka kuuluivat poikkeuksellisen New Trion (pianisti, beatboxaaja ja sähkökitaristi) ohjelmistoon.

Muut Rantalan vastustamattoman ”yksinkertaiset” omat kappaleet ovat uusia ja sävelletty juuri tällaista pelkistämisen kaikki vivahteet taitavaa tiimiä ajatellen. Erinomainen esimerkki tästä on toisen pojan mukaan nimetty kolmen soinnun hilpeän huoleton ja popmainen Bruno, jota kehystää kaksi hieman monitasoisempaa ja silti yhtä lailla koukuttavaa luonnekuvaa, A Nut ja Topi.

Jälkimmäisessä kaikki kolme – Rantala, Danielsson ja Erskine – heittäytyvät vuorollaan myös sooloihin, mutta niillä taiteilu ei ole missään vaiheessa levyn pääasia, vaikka musiikki päihin tähtääkin. Niitä ennen kaikkea nyökyttääkseen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat