Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Mustonen pyörittää Prokofjevin pianokonserttojen idealinkoa

Mustosen täydellisen tasaisia, naskalinteräviä juoksutuksia, rytmin kimmoisuutta ja soinnin säihkyä voi vain ihmetellä

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Olli Mustonen avaa korvia uusille ulottuvuuksille.
Olli Mustonen avaa korvia uusille ulottuvuuksille. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Klassinen Prokofjev: Pianokonsertot nro 1, 3, 4. Mustonen, RSO, Lintu. Ondine. ★★★★

21-vuotiaan Sergei Prokofjevin ensimmäinen pianokonsertto on vallaton kuin säntäilevä lapsi, jota suojelusenkeli varjelee. Kolminkertainen kierre kerien, ja hups, musiikki putoaa aina jaloilleen. Prokofjevin rakastettava ja röyhkeä idealinko nakutti tuloksia läpi tuotannon, järjestyneimmillään kolmannessa pianokonsertossa, hitaan osan ääritunnelmaisissa muunnelmissa.

Suosikkiteoksesta ei puutu hyviä levytyksiä, mutta ne muistuttavat vasaroinnissaan ja vauhdissaan aika lailla toisiaan. Olli Mustosen tulkinta avaa korvat uusille ulottuvuuksille.

Ultraselkeä ja läpikuultava sormityöskentely luo Hannu Linnun johtaman RSO:n kanssa poikkeuksellisen kamarimusiikillisen ilmapiirin, jossa piano kuuluu enemmän orkesterin sisältä kuin eteen suurennettuna. Esitykset kasvavat osiensa summaa suuremmaksi.

Mustosen täydellisen tasaisia, naskalinteräviä juoksutuksia, rytmin kimmoisuutta ja soinnin säihkyä voi vain äimistellä. Neljännestä pianokonsertosta ei uskoisi, että se on sävelletty vain vasemmalle kädelle, niin sulavasti Mustonen kutoo laajaulotteisen säestys- ja melodiaverkoston.

Pakkoliikkeen kaltaiset maneerit – pisteellisten nuottien venytys ja aksenttien karkailu – ovat tallella, mutta kaltaiseni nipottajan ei kannattaisi niistä enää elämöidä. Ne vaikuttavat koodatun niin syvälle Mustosen dna:han, ettei mikään evoluutio tai revoluutio niihin yllä.

Lyyrisyys, melodinen mahla, soitinnuksen jipot ja veitikkamainen harmonia pääsevät kauniisti esiin orkesteriosuuksissa. Tavanomaista rauhallisemmat tempot ovat lisäapuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat