Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivunäyttely varastaa huomion Korjaamolla

Kulttuuri
 
Katri Kuparisen teos Eräs taistelu (pidä kiinni), 2014.
Katri Kuparisen teos Eräs taistelu (pidä kiinni), 2014.
Arvio: kuvataide
Sasha Huber & Katri Kuparinen Korjaamo Galleriassa (Töölönkatu 51 a–b) 21.12. saakka. Avoinna ma–pe 9–19, la–su 11–17.

Korjaamo Gallerian sivunäyttely jää usein niin pahasti päänäyttelyn varjoon, ettei sitä kannata edes erikseen mainita. Tällä kertaa Katri Kuparisen (s. 1973) upeat paperileikkaukset eivät kuitenkaan jää kakkoseksi Sasha Huberin (s. 1975) koskettavalle teossarjalle – päinvastoin.

Kuparisen dramaattiset teokset olisi mielellään nähnyt pikkuruista studiohuonetta suuremmassa tilassa. Näin hienoja teoksia ei tulisi piilottaa pieniin sivuhuoneisiin.

Moni muistaa Kuparisen monimutkaisista paperikollaaseista, joissa hän kirjaimellisesti silpoo naistenlehtien vääristynyttä naiskuvaa. Tulee yllätyksenä, että nyt inspiraationlähteeksi on vaihtunut Gustave Dorén (1832–1883) grafiikka. Kookkaista teoksista saattaa tunnistaa Dorén ikonisia kuvituksia Raamattuun ja Danten Jumalaiseen näytelmään.

Sasha Huber & Katri Kuparinen

Sasha Huber, Katri Kuparinen

Korjaamo Galleria

kuvataide, sekatekniikkaa

Paperista leikattuihin ääriviivoihin on kuitenkin kätketty odottamattomia elementtejä. On katsottava läheltä, että teosten todellinen virtuositeetti tulee ilmi. Raamatullisten aiheiden takaa nousee tuttu naiskuvan kritiikki jälleen esille.

Ei Sasha Huberkaan kylmäksi jätä.

Huber on ennenkin yllättänyt oivaltavilla tavoillaan tehdä yhteiskuntakriittistä taidetta.

Parhaiten hänet tunnetaan pitkäaikaisesta projektistaan, jossa hän on tuonut esiin arvostetun tiedemiehen Louis Agassiz'n (1807–1873) tieteellisen rasismin kautta nykyajan piilorasistisia ajattelumalleja. Projektin yhteydessä hän on muun muassa pyrkinyt nimeämään Agassiz'n mukaan nimetyn vuoren uudelleen.

Korjaamon näyttely on poikkeama Agassiz-teemaisiin teoksiin. Nokkelasti nimetty Shooting Stars on eräänlainen muistogalleria tunnetuista oikeustaistelijoista, joiden elämä päättyi ampumavälikohtauksiin. Hopeoitujen muotokuvien rivi muuttaa valkoisen gallerian eräänlaiseksi hautakammioksi, jonka todistaa rauhan eteen tehdyn työn hintaa.

Niiteistä muodostuvat muotokuvat on kirjaimellisesti hakattu puulevyille. Teosten luomisen väkivaltainen performatiivisuus luo viiltävän kontrastin itse teossarjan hiljaisuuden kanssa.

Huber on tehnyt niittimuotokuvia aiemminkin, mutta uusimmat teoksensa hän on viimeistellyt kerroksella lehtihopeaa. Hopeointi tekee muotokuvista hieman vaikeasti hahmotettavia, mutta se lienee tarkoituskin.

Kaukaa katsottuna ääriviivat sulautuvat taustaansa, kuin haalistuvat muistot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat