Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pallot ja tikkataulut keskustelevat Keravan taidemuseossa

Jacob Dahlgren jatkaa Stig Fredrikssonin modernismin jäljillä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Keravan taidemuseo
Jacob Dahlgren: I, the World, Things, Life (2002–2014).
Jacob Dahlgren: I, the World, Things, Life (2002–2014). Kuva: Keravan taidemuseo
Arvio: kuvataide
Raitoja ja väripalloja. Stig Fredriksson ja Jacob Dahlgren 1. 2. saakka Keravan taidemuseo Sinkassa (Kultasepänkatu 2, Kerava). Ti, to, pe 11–18, ke 12–19, la–su 11–17.

Jotkut tyylioppaat eivät katso hyvällä erilaisten kuvioiden yhdistelyä, mutta Keravan taidemuseolle tämä ei ole ongelma.

Raitoja ja väripalloja on syksyn raikkaimpia näyttelyitä. Samalla se avaa kiinnostavia näkökulmia 1960-luvun modernismiin.

Näyttely rinnastaa kaksi eri sukupolven taiteilijaa, suomalaisen Stig Fredrikssonin (1929–2008), joka tunnetaan voimakkaista värimaalauksistaan, ja ruotsalaisen Jacob Dahlgrenin (s. 1970), jonka vuorovaikutteiset teokset edustavat 2000-luvun pop-taidetta.

Stig Fredriksson, Jacob Dahlgren

Keravan taidemuseo

kuvataide, maalauksia

Fredriksson, jota kollegat kutsuivat "Pallo-Stiguksi", oli pesunkestävä modernisti, joka tavoitteli puhdasta maalausta ja halusi karsia teoksistaan kaiken kehysten ulkopuolelle viittaavan. Hän käytti yksinomaan pieniä, toisiinsa lomittuvia ympyrämuotoja, jotka eivät vie ajatuksia esimerkiksi maiseman muotoihin.

Näyttelyyn valitut 1960-luvun abstraktiot antavat hyvän kuvan Fredrikssonin pyrkimyksistä. Ne näkyvät ennen kaikkea mehevänä ja paikoin jopa dramaattisena värinkäyttönä, jonka asteikko ulottuu hiilloksenkaltaisista punaisista trooppiseen oranssiin ja pehmeisiin pastelleihin.

Vaikka maalaukset ovat pelkkää valoa ja väriä, myös niiden on alistuttava sommittelun lakeihin.

Fredriksson on parhaimmillaan silloin, kun hänen ympyränsä ovat joko samankokoisia tai värillisesti toistensa sukua.

Jacob Dahlgrenin lähtökohta on 1960-luvun värikkäässä modernismissa, mutta hänen suhteensa siihen on leikkisä. Pop-taiteilijoiden tapaan hän poimii taiteensa ainekset omasta arjestaan, mutta suhtautuu niihin puhtaasti visuaalisena materiaalina.

Hän suosii muotoja ja kuvioita, jotka muistuttavat abstraktia taidetta. Sellaisia hän löytää esimerkiksi t-paitojen kuoseista ja tikkatauluista.

Dahlgrenin sommitelmat jäisivät nokkeliksi tutkielmiksi, ellei hän kutsuisi katsojia mukaan niiden tekemiseen.

Onnistunut esimerkki yhteispelistä on näyttelyssä esillä oleva I, the World, Things, Life (2002–2014). Jatkuvasti muuttuva teos koostuu sadoista tikkatauluista ja katsojien niihin heittämistä tikoista.

Fredriksson oli värimaalari, joka kurkotti kohti kaikille yhteistä kuvakieltä, mutta pysytteli lopulta korkeakulttuurin piirissä. Dahlgren menee ikään kuin aidan alitse käyttämällä kaikille tuttuja arkiesineitä.

Dahlgrenin "modernismi" ei ehkä ole yhtä syvällistä, mutta sitä on helppo lähestyä. Jokainen tikka osuu.

Stig Fredriksson: Lähde, 1968, öljy levylle.
Stig Fredriksson: Lähde, 1968, öljy levylle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat