Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. O. Mallanderin viidelle vuosikymmenelle ulottuvaa uraa juhlitaan kahdella näyttelyllä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
J. O. Mallanderin Veistos Galerie Anhavassa.
J. O. Mallanderin Veistos Galerie Anhavassa.
Arvio: kuvataide
On nähty. J. O. Mallander 1. 2. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.
J. O. Mallander – Fluxus 25. 1. saakka Galleria Katariinan Studiossa (Kalevankatu 16). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

New Yorkissa 1960-luvulla syntynyt Fluxus on yksi monista suuntauksista käsitetaiteen sallivan sateenvarjon alla. Se on enemmänkin asenne kuin ismi tai tyyli. Sille on tyypillistä ilmaisun yksinkertaisuus ja avoimuus sekä perinteisen taide-esineen korvaaminen keveillä ja hetkellisillä ratkaisuilla.

Kuten parhaillaan esillä olevat näyttelyt osoittavat, J. O. Mallander (s. 1944) on täysiverinen Fluxus-taiteilija, luultavasti ainoa Suomessa. Hänen monipuoliseen tuotantonsa sisältyy muun muassa piirustuksia, veistoksia, valokuvia, kollaaseja, installaatioita sekä runo- ja ääniteoksia.

Näyttelyistä Anhavan osuus keskittyy Mallanderin omaan taiteeseen. Katariinassa taiteilija esittelee myös suomalaisia ja kansainvälisiä ystäviään ja kollegojaan. Kollegiaalisuus on osa Fluxusta, joka kyseenalaisti taide-esineen ohella myös tekijän.

Merkittävä osa Mallanderin taiteellista toimintaa on tapahtunut varsinaisen taiteen ohessa. Hän on työskennellyt galleristina ja kriitikkona ja tehnyt kulttuurilehtiä tavalla, jota on vaikea erottaa hänen taiteestaan. Luovuutta ja uteliaisuutta suosivassa Fluxuksessa aidat eri alueiden välillä ovat matalia.

Vaikka taiteen laatu vaihtelee, Mallanderin viisi vuosikymmentä tarjoavat paljon kiehtovaa ja paikoin myös yllättävää nähtävää. Hänen merkityksensä ei kuitenkaan perustu yksittäisiin teoksiin, vaan kokonaisvaltaiseen asenteeseen, selkeään ja periksi antamattomaan pyrkimykseen päästä luovuuden ja sen edellyttämän hiljaisuuden lähteille.

Sami Kilpiö
J. O. Mallander Galerie Anhavassa.
J. O. Mallander Galerie Anhavassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat