Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Natsi-isoisän kohtalo koskettaa näyttelyssä

Ruotsalainen Stefan Otto vie katsojan eksyneen miehen kenkiin

Kulttuuri
 
Stefan Otton videoteos Descent kulkee sodan kouriman kaupungin kaduilla.
Stefan Otton videoteos Descent kulkee sodan kouriman kaupungin kaduilla.
Arvio: kuvataide
Stefan Otto: Traumwunsch 25. 1. saakka galleria Sinnessä (Iso Roobertinkatu 16). Avoinna ti–su 11–17.

Miltä tuntuisi, jos kaikki, mihin olet uskonut, osoittautuisi vääräksi ja koko maailmaltasi katoaisi pohja? Mitä jos yhtäkkiä tajuaisit, että olet syyllistynyt johonkin kauheaan?

Näin kävi ruotsalaistaiteilija Stefan Otton (s. 1969) isoisälle. Hän kannatti natsismia ja palveli Saksan joukoissa 2. maailmansodassa. Hieman ennen sodan päättymistä hänen onnistui paeta puna-armeijan vankileiriltä Romaniasta.

Seuraavat kolme vuotta isoisä joutui vaeltamaan jalan ympäri raunioitunutta Eurooppaa etsiessään perhettään. Samalla hän sai todistaa oman aatteensa romahtamista ja sen aiheuttamaa tuhoa.

Otton haikeankaunis näyttely on yritys käsitellä isoisän kohtaloa ja siihen liittyvän muiston merkitystä. Näyttely pakottaa katsojan astumaan illuusionsa menettäneen ja elämässään monellakin tavalla eksyneen miehen kenkiin. Samalla se kysyy, miten nuorempien sukupolvien tulisi elää esi-isien syntien kanssa. Henkilökohtaisuus ja näkökulmien vuoropuhelu tuo vanhaan kysymykseen poikkeuksellisen humaanin ulottuvuuden.

Videoteoksesta, erilaisista kuvamateriaaleista ja isoisän erikoisista runoista koostuva näyttely saa voimansa juuri taustatarinastaan. Vasta se sitoo viitteelliset maisemakuvat ja muut elementit yhteen ja antaa niille niiden puhuttelevuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat