Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elina Brotherus: Valokuva on kuin aikakone

Elina Brotherus palasi läpimurtonäyttelynsä kuvauspaikkaan ja tuttuihin huoneisiin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Sami Kilpiö
Elina Brotheruksen mielestä valokuva tekee näkyväksi ajan kulumisen.
Elina Brotheruksen mielestä valokuva tekee näkyväksi ajan kulumisen. Kuva: Sami Kilpiö

Gallerian seinällä on kaksi valokuvaa, kummassakin keltaiseksi maalattu ovi, ja oven edessä sinitakkinen nainen, joka katsoo suoraan kameraan. Kun kuvat ottanut valokuvataiteilija Elina Brotherus (s. 1972) asettuu kuvattavaksi kuviensa eteen, ajalliset kerrostumat vain kasvavat.

"Valokuva on kuin aikakone", Brotherus sanoo. "Se tekee näkyväksi muutoksen, ajan kulumisen. Kun katson näitä kuvia, ajattelen, että tuo on ollut, tämä on nyt, ja kohta tätäkään ei enää ole."

12 ans Après

Elina Brotherus

Galleria Ama

kuvataide, valokuvia

Kuka

Elina Brotherus

 Valokuvataiteilija, syntynyt Helsingissä 1972.

 Maisterintutkinto Helsingin yliopistossa 1997 (analyyttinen kemia) ja Taideteollisessa korkeakoulussa 2000 (valokuvaus).

 Yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa vuodesta 1998.

 Fotofinlandia-palkinto 2000, Prix Mosaïque, Centre National de l'Audiovisuel, Luxemburg 2001, Carnegie Art Award, nuoren taiteilijan palkinto 2003, Prix Niépce, Gens d'images, Ranska 2005, valokuvataiteen valtionpalkinto 2008, Pro Finlandia-mitali 2012.

 Asuu Helsingissä ja Avallonissa Ranskassa.

Oikeanpuoleinen kuva on vuodelta 2012. Vasemmanpuoleisen Brotherus otti 1999 ollessaan taiteilijaresidenssissä Chalon-sur-Saônessa Ranskassa. Koska hänen ranskan kielen taitonsa oli heikko, hän opetteli sanoja pienten tarralappujen avulla.

"En tiedä tarkasti, mistä ideat tulevat", Brotherus kertoo. "Työskentelymetodini uusien kuvien kanssa on ollut se, että en kerro edes itselleni, että teen töitä, ihan vain kokeeksi otan pari valokuvaa."

Keltaiset tarralaput näyttivät kivoilta, ja nuori Brotherus alkoi kuvata niitä. Tuloksena oli Suites Françaises II (1999), valokuvasarja, joka toi hänelle vuoden 2000 Fotofinlandia-palkinnon ja avasi ovet kansainvälisille näyttämöille.

Lappujen avulla opitut sanat johtivat myös siihen, että Ranska on nykyisin hänen toinen kotimaansa.

Vuonna 2011 Brotherus sai kutsun toteuttaa valokuvatyöpajan entisen residenssikaupunkinsa lukiossa. Hän pyysi, että saisi majoittua samaan luostariasuntolaan, jossa oli asunut 12 vuotta aikaisemmin.

"Ryhdyin tähän projektiin varkain, itseltänikin salaa. Tein eräänlaisen ihmiskokeen oman itseni kanssa heittämällä itseni takaisin siihen hetkeen, kun olin nuori taideopiskelija enkä yhtään tiennyt, mitä minua elämässä odotti."

Menneen kohtaaminen herätti voimakkaita ajatuksia ja tunteita. Brotherus erittelee niitä paitsi kuvissaan myös taiteilijakirjassa, jonka hän on toteuttanut kirjailija Riikka Ala-Harjan kanssa. Hän kirjoittaa:

"Olen elämäni puolivälissä, jos olen onnekas, vaikka jokaisessa kuvassa näenkin tulevan kuolemani. Elämä ei ole ollut sitä mitä toivoin. Pian on aika hyväksyä se ja tehdä surutyö unelmista, jotka eivät koskaan toteutuneet. Surutyö kadonneesta ajasta, nuoresta minusta, jota ei enää ole."

Brotherus muistuttaa, ettei hän ole yrittänyt toistaa vanhoja kuviaan, vaan on asettunut tuttuihin huoneisiin nykyisenä itsenään, esittämättä mitään.

Täyttäessään 40 vuotta hän sanoo pysähtyneensä katsomaan, mitä oli tehnyt. Hän mietti elämäänsä naisena ja taiteilijana. Tunteet ovat läsnä myös hänen viimeaikaisissa kuvissaan.

"Teos syntyy, kun syy sen syntymiseen on riittävän painava", hän sanoo.

Viime vuodet Brotherus on työskennellyt maalaustaiteen historian ja muiden itsestään etäämpänä olevien aiheiden parissa. Onko 12 ans après merkki uudesta alusta?

"Kyseessä ei ole uuden alku, vaan vanhan loppu. Nämä asiat elämässä on nyt pantu kansiin, ja kirja sulkeutuu."

Vaikka yksi kirja on nyt suljettu, uusia on avautumassa. Brotheruksen mielessä ovat kahden lyhytelokuvan kuvaukset Venetsiassa ja New Yorkissa. Myös uusia taiteilijakirjoja on tekeillä.

"Minua kiehtoo hollantilaisen graafikkoystäväni ajatus, jonka mukaan valokuvakirja on nopeampi kuin romaani mutta hitaampi kuin elokuva. Seuraava videoni tulee puolestaan olemaan kuin valokuvakirja", Brotherus sanoo ja yrittää olla paljastamatta kaikkea. 

 

12 ans après. Elina Brotheruksen valokuvia 1. 2. saakka Galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Le Reflet (Heijastus), 1999.
Le Reflet (Heijastus), 1999.
La Chambre 10, Le Reflet (Huone 10, heijastus), 2012.
La Chambre 10, Le Reflet (Huone 10, heijastus), 2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat