Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intiimejä teoksia vakavista aiheista

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Tuomas A. Laitisen näyttelyn pääteos on valo- ja esineinstallaatio A Room for You (2015).
Tuomas A. Laitisen näyttelyn pääteos on valo- ja esineinstallaatio A Room for You (2015).
Arvio: kuvataide
Moderate Hardness. Tuomas A. Laitinen 1. 2. Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti, ke, pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Tuomas A. Laitinen (s. 1976) esitti äskeisessä museonäyttelyssään Espoon Emmassa suurikokoisia mediateoksia, jotka käsittelivät kaikkia koskettavia maailmanlaajuisia kysymyksiä kuten kaupungistumista ja elinympäristömme peruuttamattomia muutoksia.

Teostensa perusteella Laitinen on poliittinen taiteilija. Hän ei kuitenkaan julista, vaan vihjaa ja jättää esittämänsä kysymykset katsojan ratkottaviksi.

Gallerianäyttelyssään Laitinen työstää samoja teemoja, mutta vähemmän monumentaalisessa mittakaavassa. Pikemminkin hänen teoksiaan leimaa intiimiys, piirre, joka vakaviin aiheisiin yhdistettynä jopa yllättää.

Teokset tuntuvat siltä kuin ne olisi tehty katsottavaksi yksin, ajan kanssa. Laitinen ei myöskään unohda kauneutta, vaikka tuossa kauneudessa onkin samaa myrkyllisyyttä kuin auringossa kimaltelevassa öljyläikässä.

Valokuvat Detroitin hylätyistä rakennuksista kertovat yhden kaupunkiutopian romahtamisesta. Ekokatastrofeja käsitelleelle tieteiskirjailija J.G. Ballardille omistettu video Azure Dunes (2015) varoittaa puolestaan luonnonvarojen tuhlaamisesta.

Näyttelyn pääteos, A Room for You (2015), tuo mieleeni Andrei Tarkovskin Stalker-elokuvassa esiintyvän maagisen huoneen. Hiljainen ja arvoituksellinen, valoista ja esineistä koostuva teos tarjoaa näkymän toiseen todellisuuteen ja vastapainon ahdistavalle maailmalle, mutta vain hetkellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat