Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Maalaa kuin nuori maalari": Raili Tangin uusissa maalauksissa räiskyy intohimo

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Raili Tang: Okey Dokey, 2014, sekatekniikka paperille.
Raili Tang: Okey Dokey, 2014, sekatekniikka paperille.
Arvio: kuvataide
Raili Tangin ja Donald Sultanin maalauksia 8. 2. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

"Raili Tang maalaa kuin nuori maalari", kuulin erään katsojan sanovan hänen näyttelyssään. Olin salaa iloinen Tangin (s. 1950) puolesta, sillä hän ei enää ole nuori maalari. Hän debytoi 1970-luvun puolivälissä ja on sittemmin pitänyt runsaat 30 yksityisnäyttelyä.

Huomio kertoo kuitenkin Tangin uusien maalausten intensiteetistä ja energiasta. Hän on vaihtanut hitaasti kuivuvat öljyvärit nopeaan akryyliin ja suuret kankaat paperiarkkeihin. Muutos on tuonut hänen ilmaisuunsa uudenlaista vapautuneisuutta ja intohimoa.

Näyttelyn maalaukset ovat paperiarkeista sommiteltuja vapaamuotoisia kollaaseja, jotka ikään kuin leijailevat seinällä. Ne ovat myös korostetusti kaksiulotteisia ja kilpien kaltaisia, ominaisuus, jota niiden pintaan lisätyt lehtikulta ja -hopea korostavat.

Tang on myös jättänyt viimeaikaisiin maalauksiinsa sisältyneet figuratiiviset viittaukset. Hän luottaa yksinomaan väreihin, joita hän käyttää rohkeasti ja varmasti. On selvää, että kaikki näitä teoksia edeltäneet näyttelyt ovat olleet tarpeen. Näin rikkaaseen ja mehevään värinkäyttöön eivät nuoret maalarit yllä.

Taiteilijana Tang on abstrakti ekspressionisti, joka tavoittelee teoksissaan sitä mikä on sanojen tuolla puolen. Tyylisuunnan oppien mukaisesti hänen maalauksensa eivät ole kuvia kokemuksista, vaan kokemuksia itsessään, kauniita ja aistillisia.

Tangin taiteen ilo ja intohimo saa hänen rinnallaan esiintyvän Donald Sultanin (s. 1951) puoliabstraktit kukkamaalaukset näyttämään kalpeilta. Yhdysvaltalaisesta Sultanista on tullut ammattitaiteilija sanan kielteisessä merkityksessä: hänen uusien teostensa toteutus on huippuluokkaa, mutta niiden sisältö jää varsin ohueksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat