Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hieno näyttely Muu Galleriassa vie esivanhempien jäljissä Kaliforniaan ja takaisin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Marjo Levlinin esivanhemmilla oli 1900-luvun alussa pieni hotelli Coloradossa. Kuva Levlinin elokuvasta Oblivion – O Blif igen! (2015).
Marjo Levlinin esivanhemmilla oli 1900-luvun alussa pieni hotelli Coloradossa. Kuva Levlinin elokuvasta Oblivion – O Blif igen! (2015).
Arvio: kuvataide
Länteen ja takaisin. Marjo Levlin 15. 2. saakka Muu Galleriassa (Lönnrotinkatu 33). Ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Marjo Levlinin (s. 1966) näyttely on kertomus hänen esivanhemmistaan, jotka satojen tuhansien muiden suomalaisten lailla lähtivät 1800-luvun lopulla Yhdysvaltoihin etsimään leveämpää leipää. Arki uudella mantereella oli kuitenkin raskasta ja vaikeaa. Osa maasta muuttaneista jäi Yhdysvaltoihin, osa palasi 1900-luvun alussa kotiinsa Maalahteen Pohjanmaalle.

Sen lisäksi, että yksittäiset teokset perustuvat kollaasimuotoon, näyttely itsessään on moniosainen kollaasi, jossa Levlin etsii esi-isiensä jälkiä Coloradon kaivosalueilta ja Kalifornian punapuumetsistä. Samalla hän pohtii kaikkia aineellisia ja aineettomia osasia, joita meitä edeltäneiltä ihmisiltä on jäänyt ja joista meidän muistomme heistä koostuvat.

Esimerkistä käy Perintökruunu (2014–15), veistos jonka materiaalina on "parin pöytälaatikon sisältö neljän sukupolven ajalta" Levlinin isän äidinäidin mökistä. Mainion teoksen tekee koskettavaksi siihen liittyvä tarina.

Näyttelyn pääteos on puolituntinen Oblivion – O Blif igen! (2015), dokumenttielokuva Levlinin matkasta Yhdysvaltoihin ja kaikesta siitä, mitä hän esivanhempiensa asuinpaikkoja etsiessään kohtasi. Vaikka kyseessä ovat henkilökohtaiset kokemukset, elokuva nousee niiden ohitse ja kasvaa yleisesti kiinnostavaksi. Sitä paitsi monella meistä on Amerikan-serkkuja tai muita maailmalle kadonneita sukulaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat