Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monipuolinen mystikko

Nikolai Roerich ihaili Gallen-Kallelaa ja etsi tieteen, taiteen ja uskontojen synteesiä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Nikolai Roerich: Järvi Himalajalla, 1937, tempera.
Nikolai Roerich: Järvi Himalajalla, 1937, tempera.
Arvio: kuvataide
Taiteen pyhiinvaeltajat. Nikolai Roerich ja Akseli Gallen-Kallela 19. 4. saakka Gallen-Kallelan museossa (Gallen-Kallelan tie 27, Espoo). Ti–la 11–16, su 11–17.

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) mielletään usein suomalaisista kuvataiteilijoista suomalaisimmaksi. Hän oli kuitenkin monien aikalaistensa tapaan myös kosmopoliitti, jolla oli paljon kansainvälisiä ystäviä. Yksi merkittävimpiä oli monipuolinen venäläinen taiteilija ja kulttuurivaikuttaja Nikolai Roerich (1874–1947), joka tunnetaan muun muassa Igor Stravinskyn Kevätuhri-baletin (1913) ensiversion lavastajana ja puvustajana.

Roerich teki näkyvän uran Pietarissa ja asui pari vuotta Suomessakin ennen kuin muutti 1920 Yhdysvaltoihin ja myöhemmin Intiaan. Hän oli myös tutkija ja mystikko, jonka työskentelyä leimasi 1900-luvun alussa yleinen ajatus taiteen, tieteen ja uskontojen synteesistä. Teosofien tapaan hän uskoi, että ne olivat saman jumalallisen perusolemuksen ilmenemismuotoja.

Kiinnostus historiaan, arkeologiaan, skandinaavisiin saagoihin ja keskiaikaisiin myytteihin johti Roerichin 1800-luvun lopussa yhteyteen Kalevala-aiheita työstäneen Gallen-Kallelan kanssa. Kalevalan ohella häntä kiehtoi suomalaismaalarin koristeellinen, pintaa ja ääriviivoja korostava kuvakieli.

Vaikka esillä on muutamia puku- ja lavastussuunnitelmia, näyttely tuo venäläisen monitaiturin esiin ennen kaikkea maalarina. Se rinnastaa Gallen-Kallelan Sammon puolustuksen (1896) Roerichin myöhemmin tekemiin mytologisiin maalauksiin ja osoittaa, että kansallisromanttiset vaikutteet kulkivat tällä kertaa Suomesta Venäjälle.

Roerichin maalauksille ovat ominaisia vahvasti symbolistiset kuva-aiheet, raskaasti tyylittelevä muotokieli ja epätodellisen intensiiviset värit. Gallen-Kallelan Afrikassa ja Yhdysvalloissa tekemät pienet maalaukset ovat kuin raikkaita tuulahduksia todellisuudesta Roerichin paikoin väkinäisen ilmaisun rinnalla. Ei jää epäilystä siitä, kumpi oli etevämpi maalari.

1920-luvun lopulta lähtien Roerich matkusteli Pohjois-Intiassa Himalajan vuoriston liepeillä, jonne hän myöhemmin asettui. Hän perusti antropologisen tutkimusaseman mutta myös maalasi auringon kultaamia vuoria ja varjoisia, syvän sinisiä laaksoja.

Intian-maisemat ovat eksoottisuudessaan monin tavoin kiehtovia, mutta paljastavat myös Roerichin puutteet maalarina. Hän oli ennen kaikkea kuvittaja, jonka teoksissa sisäiset näyt korostuvat havaitun maailman kustannuksella. Gallen-Kallela on hänen rinnallaan järkevä protestantti, jonka maalauksissa jokainen osa on paikallaan.

Nykykatsoja saattaa nähdä Roerichin maalauksissa asioita, jotka tunnistaa Walt Disneyn piirroselokuvasta Fantasia (1940). Disneyn taiteilijat tutkivat 1900-luvun alun symbolismia ja Roerichin lavastuksia.

Nikolai Roerich: Kätketty aarre, 1947, tempera.
Nikolai Roerich: Kätketty aarre, 1947, tempera.
Nikolai Roerich: Manaaja, 1918, tempera.
Nikolai Roerich: Manaaja, 1918, tempera.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat