Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maiju Salmenkiven maalauksissa on kaupunkilaista dynamiikkaa

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Arvio: kuvataide
Maiju Salmenkivi: Playground 1. 3. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti, ke, pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

"Ihan konkreettisesti voi ajatella, että maalauspohja on minulle eräänlainen playground", Maiju Salmenkivi (s. 1972) sanoo näyttelynsä tiedotteessa. Hänen riemunkirjavat teoksensa vahvistavat asian. Jokainen niistä on paitsi kuva valitusta tilanteesta tai tapahtumasta, myös leikkikenttä jossa maaliaineet, maalinkäsittelytavat ja sattuma ottavat mittaa toisistaan.

Maalauksissa on kaupunkilaista dynamiikkaa, joka ei perustu pelkästään siihen, että Salmenkivi maustaa niitä spraymaaleilla. Hänen otteensa on rento, kevyt ja leikkisä tavalla, joka saa graffitit näyttämään jäykiltä ja akateemisilta.

Vapaasti ja kerroksellisesti levitetyt ja valutetut maalit toimivat alustoina sille, mikä teoksissa on esittävää.

Salmenkiveä kiinnostaa yhteisöllisyys, tilanteet jotka keräävät ihmisjoukot yhteen. Sellaisia ovat vapun ja uudenvuoden kaltaiset kollektiiviset juhlapäivät, mutta myös uutiskuvista tutut mielenosoitukset.

Salmenkivi poimii kuvat maalauksiinsa median ohella omista muistostaan, mutta käsittelee niitä niin vapaasti, että ne näyttävät uppoavan värikkäisiin maalilammikoihin tai nousevan niistä.

Maalaukset tasapainottelevat esittävän kuvan ja tekoprosessistaan kertovan abstraktion välitilassa tavalla, jossa kumpikaan ominaisuus ei pääse niskan päälle.

Päällimmäiseksi nousee vahva ja tarttuva energia, jota niissä myös riittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat