Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen sarjakuvaseuran Minä olen Charlie -näyttely käy kekseliäällä huumorilla terrorismia vastaan

Maailmalla Charlie Hebdosta on piirretty paljon mustaa huumoria

Kulttuuri
 
Timo Kokkilan piirroksessa kynä ja kalašnikov asettuvat vastakkain.
Timo Kokkilan piirroksessa kynä ja kalašnikov asettuvat vastakkain.
Arvio: sarjakuva
Minä olen Charlie -näyttely Rosebudin myymälässä (Kaivokatu 5 A). Näyttely suljettiin Arabianrannan kirjastossa ja siirtyy Rosebudiin 19. helmikuuta.

Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun uhreista viisi oli sarjakuvataiteilijoita ja pilapiirtäjiä. Heidän kollegoilleen luontevin tapa reagoida on ollut piirtää aiheesta pilakuvia.

Charlie Hebdosta onkin piirretty paljon mustaa huumoria. Esimerkiksi Ranskassa Angoulêmen sarjakuvafestivaali keräsi Facebook-sivulleen tuhansia piirroksia eri puolilta maailmaa.

Suomen sarjakuvaseura on koonnut kimaran kotimaisia piirroksia pieneen Minä olen Charlie -näyttelyyn.

Minä olen Charlie

JP Ahonen, Timo Kokkila, Milla Paloniemi, Ville Ranta ym.

Arabianrannan kirjasto

kuvataide, sarjakuva

Esillä on myös muun muassa Charlie Hebdon uusin numero, jota on painettu seitsemän miljoonaa kappaletta.

Piirroksia on yhteensä kymmeneltä taiteilijalta. Perkeros-kirjallaan kansainvälisille markkinoille ponkaissut J. P. Ahonen on ahkeroinut nipun lyhyitä sarjakuvia.

Kirkko & kaupunki -lehden pilapiirtäjän Ville Rannan ja Kiroilevan siilin tekijän Milla Paloniemen työt on tilannut Ilta-Sanomat.

Toistaiseksi se ei ole niitä kuitenkaan julkaissut. Suurin osa näyttelyn töistä onkin nähty aiemmin vain verkossa, lähinnä sosiaalisessa mediassa.

Maailmalla kynä asetettiin miekkaa tai rynnäkkökivääriä vastaan kyllästymiseen asti. Suomalaiset ovat enimmäkseen kekseliäämpiä. On vaivauduttu etsimään uutta ja hiottu kuluneita ideoita terävämmiksi.

Näyttelyn oivaltavin piirros tulee Timo Kokkilalta, jonka tunnetuin työ on Pahkasikaan syntynyt supersankariparodia Peräsmies. Kokkilakin panee vastakkain kynän ja kalašnikovin, mutta tuoreesti.

Kuvan reunassa näkyy kynä, joka on piirtämässä realistista asetta. Kuvaa säestää teksti "Tämä ei ole ase". Kokkila huomauttaa, että piirros ei ole väkivaltaa, vaikka kuvaisi sitä. Hän iskee sananvapauden ja sitä vastustavan terrorismin ristiriitaan ja suhteuttaa ne nasevasti.

Työ toimii myös taidehistorian näkökulmasta. Piirros viittaa René Magritten klassiseen piipun kuvaan, jossa teksti sanoo "tämä ei ole piippu".

Lisäys: Näyttely on suljettu Arabianrannan kirjastossa ja siirtyy Rosebudin myymälään 19. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat