Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivi Takalan näyttely on kuin lasillinen kirkasta vettä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Grid on Canvas, 2014, öljy kankaalle
Grid on Canvas, 2014, öljy kankaalle
Arvio: kuvataide
Paper on painting. Päivi Takala 1. 3. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Päivi Takalan (s. 1970) näyttely on kuin lasillinen kirkasta vettä. Hänen käsitteellisissä maalauksissaan ei ole mitään turhaa tai salattua. Valkoseinäisen gallerian valossa kaikki niissä oleva näkyy selvästi. Tyypillinen Takalan maalaus perustuu illuusioon, jossa maalauksen pintaan kiinnitetty teippi näyttää irronneen. Ehjän kuvan paikalla on "rikkinäinen kuva", hyvin huolellisesti maalattu.

Katsomistilanne Takalan teosten edessä on aktiivinen, sillä katsojan on päätettävä, mihin kuvan kerrokseen hän katseensa tarkentaa samalla kun kerrokset jatkuvasti vaihtavat paikkaa.

Suosikkini on Treecut (2015), kaksiosainen teos, jonka osat esittävät samaa paperille maalattua kuusta. Toinen papereista on kuitenkin leikattu poikki ja kuusi sen mukana. Yhdistettyä kuva- ja sanaleikkiä kannattelee sen taidokas toteutus.

Takalan teosten perusta on taiteen sisäisiä kysymyksiä ratkoneessa avantgardessa, jonka elämä on modernismin jälkeen jatkunut käsitetaiteessa. Itse asiassa käsitetaide näyttää antaneen taiteilijoille enemmän vapauksia leikkiä taiteella kuin perinteinen avantgarde.

Mitä iloa katsojalle on taiteesta, joka tutkii omaa olemustaan? Minulle se edustaa eräänlaista taiteen sisäistä kritiikkiä, jossa taide kyseenalaistaa vakiintuneita totuuksiaan ja näin pitää itsensä ja myös yleisönsä virkeinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat