Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1960-luvulla taide ja design puhuivat samaa kieltä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Ari Karttunen EMMA
Maija Isola: painokangas Keisarinkruunu, 1966, Marimekko (taustalla)Annika Rimala: minimekko Tiira/Laine, 1966/1965, Marimekko (oikealla)Oiva Toikka: Loppipop- lasiveistokset, 1968, Nuutajärvi
Maija Isola: painokangas Keisarinkruunu, 1966, Marimekko (taustalla)Annika Rimala: minimekko Tiira/Laine, 1966/1965, Marimekko (oikealla)Oiva Toikka: Loppipop- lasiveistokset, 1968, Nuutajärvi Kuva: Ari Karttunen EMMA
Arvio: kuvataide
Pop Art Design 10. 5. saakka Espoon modernin taiteen museossa Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.
Richard Hamiltonin kollaasi Mikä oikeastaan tekee nykypäivän kodeista niin erilaisia, niin puoleensavetäviä.
Richard Hamiltonin kollaasi Mikä oikeastaan tekee nykypäivän kodeista niin erilaisia, niin puoleensavetäviä.

Espoon modernin taiteen museon mittavan Pop Art Design -näyttelyn avaa itseoikeutetusti suuri digitaalinen jäljennös englantilaisen Richard Hamiltonin kollaasista Mikä oikeastaan tekee nykypäivän kodeista niin erilaisia, niin puoleensavetäviä?

Sen lisäksi, että vuonna 1956 valmistunutta teosta pidetään ensimmäisenä pop-taiteen teoksena, se istuu hyvin näyttelyn teemaan. Teos sisältää viittauksia lähes kaikkiin sen teemoihin esinesuunnittelusta tuotemerkkeihin ja pakkauksiin.

Kuvaan sopii hyvin, että esillä on jäljennös. Hamiltonin mielestä pop-taide oli tarkoitettu massoille. Hän halusi sen olevan halpaa ja massatuotettua. Hän teki paljon grafiikkaa ja valmisti myös kopioita teoksistaan.

Pop Art Design tarkastelee kuvataiteen ja designin suhdetta pääasiassa 1960-luvulla. Se kertoo siitä, miten modernit arkikeksinnöt, kulutuskulttuuri ja design vaikuttivat ajan taiteeseen ja myös siitä, miten taide muokkasi ajan designia.

Yksi näyttelyn monista iloista on mahdollisuus verrata taidetta ja designia. Kun esillepano on tasa-arvoinen, huonekalu voi näyttää veistokselta ja päinvastoin. Taideteoksen ja design-objektin erottaminen toisistaan ei aina ole helppoa eikä ehkä tarpeellistakaan. Kiinnostavampaa on seurata, miten kaikki esille valittu puhuu samaa universaalia kieltä. 1960-luvun pop ylitti kaikki kulttuuriset rajat ja ulotti vaikutuksensa myös Suomeen.

Kenties pop oli modernismin tavoitteleman yhtenäiskulttuurin viimeinen ponnistus? Synteettisten materiaalien mahdollistamat kirkkaat värit ja saumattomat kiiltävät pinnat törmäsivät 1970-luvun öljykriisiin. Äkkiä muovi oli liian kallista ja edellisen vuosikymmenen optimismi muutenkin kateissa.

Hieman nostalgian värittämä näyttely muistaa 1960-luvun iloisena ja leikkisänä aikakautena. Pop-taiteen kääntöpuoli, esimerkiksi Andy Warholin maalauksista tuttu kuoleman kuvasto on tästä kokonaisuudesta poissa. Sähkötuoli ei ole design-esine.

Pop Art Design on siitä erityinen kiertonäyttely, että se muuttuu kiertäessään. Näyttelyn ydin, saksalaisen Vitra Design Museumin upea design-kokoelma kiertää samanlaisena paikasta toiseen, mutta kuvataiteen osuus on joka kerta uusi. Tukholmassa nähtiin Moderna Museetin kokoelmia ja Lontoossa brittiläistä 1960-lukua.

Pop-klassikot Warholista lähtien ovat näkyvästi läsnä Emmassa, mutta yllättävämpiä makupaloja tarjoavat suomalaistaiteilijat, joiden teokset pärjäävät erinomaisesti esikuviensa rinnalla. Kuka sitä paitsi muistaa Risto Vilhusen 1960-luvun kollaasit tai Paul Osipowin varhaiset sarjakuva-aiheet? Näyttely osoittaa, miten nopeasti nuoret taiteilijat omaksuivat uuden kuvakielen aakkoset.

Näin näyttelyn sekä Tukholmassa että Lontoossa, mutta huomaan viihtyväni parhaiten Espoon ilmavissa saleissa. Lisäksi suomalaisversio tarjoaa jotain, joka sitä edeltäneistä esityspaikoista puuttui. Tässä yhteydessä nähtyinä Vuokko Nurmesniemen ja Maija Isolan graafiset painokankaat, Annika Rimalan raitapaidat, Eero Aarnion pallotuolit ja Oiva Toikan värikkäät lasiveistokset antavat mainion muistutuksen siitä, että suomalaisen designin 1960-luku oli yhtä poppia.

Paul Osipow hyödynsi taiteessaan sarjakuvaa.
Paul Osipow hyödynsi taiteessaan sarjakuvaa.

Eero Aarnion Pastilli-tuoli, 1967.
Eero Aarnion Pastilli-tuoli, 1967.

Eduardo Paolozzi: Diana as an Engine, 1963–66.
Eduardo Paolozzi: Diana as an Engine, 1963–66.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat