Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stig Baumgartner tekee ekspressionismia geometrian valeasussa

Kerrokselliset maalaukset ovat meheviä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Stig Baumgartner: Sinun värisi, 2014, öljy kankaalle.
Stig Baumgartner: Sinun värisi, 2014, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Stig Baumgartner: Minun värini, sinun värisi 22. 3. saakka Korjaamo Galleriassa (Töölönkatu 51 B). Ma–pe 9–19, la–su 11–17.

Stig Baumgartner (s. 1969) tekee suurikokoisia maalauksia, jotka ensi silmäyksellä näyttävät modernistisilta abstraktioilta, samankaltaisilta jollaisia Paul Osipow teki 1980-luvun alussa.

Katsojalle ei kuitenkaan jää epäselvyyttä siitä, kenen käsialaa värikkäät teokset ovat. Taiteilija signeeraa ne näkyvästi sekä nimikirjaimillaan että niiden reunoihin sijoittamillaan "tahroilla".

Ironisiksi tulkittavat eleet katkovat tehokkaasti maalausten yhteydet modernismiin ja sen tavoittelemaan puhtauteen.

Ovatko maalaukset abstrakteja lainkaan? Nimet kuten Minä olen / heijastus sinusta (2014) avaavat Baumgartnerin kuvakielen figuratiivisille tulkinnoille.

Leveän, ylösalaisen L-kirjaimen kaltaiset muodot paljastuvat eräänlaisiksi henkilöiksi ja teokset kokonaisuuksina ihmissuhteiden ja elämäntilanteiden pelkistetyiksi kuviksi.

"Ajattelen maalausteni värien vetävän toisiaan puoleensa, kaipaavan toisiaan, häiritsevän toisiaan. . .", Baumgartner sanoo.

Kun puhtaat, voimakkaat ja vahvasti emotionaaliset värit yhdistyvät muotojen vuoropuheluun, ollaan selvästi tekemisissä geometrian valeasuun puetun ekspressionismin kanssa.

Baumgartner maalaa mehevästi ja kerroksellisesti, maalausten geometria on maalauksellista enemmän kuin mittausopillista. Sellaisena se on läheistä sukua myös Kasimir Malevitsin Mustalle neliölle, joka tänä vuonna täyttää sata vuotta.

Stig Baumgartner: Minä olen / Heijastus sinusta I, 2014, öljy kankaalle.
Stig Baumgartner: Minä olen / Heijastus sinusta I, 2014, öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat