Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Forsblomin tasavahvat näyttelyt vakuuttavat

Varsinaisen yllätyksen tarjoaa pienimpään sivuhuoneeseen sijoitettu Toni R. Toivonen

Kulttuuri
 
Leena Nio: Defiance, 2014, öljy kankaalle.
Leena Nio: Defiance, 2014, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Leena Nio, Riiko Sakkinen & Toni R. Toivonen 8. 3. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Galerie Forsblom on siitä erikoinen galleria, että sen mielenkiintoisimmat näyttelyt eivät yleensä löydy päänäyttelytilasta vaan sivuhuoneista. Nytkin todelliset särmät löytyvät sivugallerioista, mutta Leena Nion upeat maalaukset päätilassa eivät häviä kahdelle kilpailijalleen.

Kolme erilaista mutta tasavahvaa näyttelyä ovat Forsblomin onnistunein kokonaisuus pitkään aikaan.

Suomalaisen nykymaalauksen eturiviin kuuluvan Nion (s. 1982) maalaustyyli on muodikkaan uusekspressionismin kentällä virkistävän hiottua ja loppuun asti ajateltua – joskin kasvavan teknisen varmuuden myötä teoksiin on tullut uudenlaista spontaaniutta. Monimutkaiset maalaukset näyttävät välittömiltä, mutta niiden takana on rautainen tekniikka ja pitkä prosessi.

Hiusten, erilaisten punosten ja säleikköjen kuvaamista rakastava taiteilija luo erikoisella, maalikerrosten poistamiseen perustuvalla tekniikallaan monikerroksisia, optisia illuusioita muistuttavia kuvia, jotka saavat silmän epäilemään näkemäänsä. Kudosmaisen maalausjäljen takana vilahtelee tuttujen kasvokuvien ohella nyt myös viidakon ornamentiikkaa.

Myös Riiko Sakkinen (s. 1976) jatkaa tutulla, hyväksi havaitulla linjallaan. Erilaisten listojen ja populaarikulttuurista marssitettujen hahmojen avulla esitetty kapitalismikritiikki puree yhä. Pop-henkinen visuaalisuus ja vino huumori tuovat särmää vihaisen miehen tylytykseen.

Varsinaisen yllätyksen tarjoaa gallerian pienimpään sivuhuoneeseen sijoitettu Toni R. Toivonen (s. 1987), joka on ottanut hankalan tilan käyttöönsä erinomaisesti. Pronssilevyille mädäntyneiden eläinten jäljet luovat ahtaasta tilasta mausoleumin, jossa on samaa henkevyyden ja raadollisuuden rajankäyntiä kuin nousevan tähden vuodentakaisessa Helsingin debyyttinäyttelyssä.

Sopii toivoa, että tulevaisuudessa Toivonen saa jatkaa nousukiitoaan Forsblomin suuremmissa näyttelytiloissa.

Riiko Sakkinen: Bipolar Foreign Policy Disorder, 2015, sekatekniikka.
Riiko Sakkinen: Bipolar Foreign Policy Disorder, 2015, sekatekniikka.
Toni R. Toivonen: To Whom Do You Belong?, 2014, pronssi, kuolleen eläimen mätänemistuotteet.
Toni R. Toivonen: To Whom Do You Belong?, 2014, pronssi, kuolleen eläimen mätänemistuotteet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat