Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Keränen puristaa värit palloiksi

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Markku Keränen: Viisitoista, 2014–2015, tempera.
Markku Keränen: Viisitoista, 2014–2015, tempera.
Arvio: kuvataide
Markku Keränen: Viisitoista 11. 3. saakka Taidesalongissa (Bulevardi 3). Ti–su 10–17.

Asiat ovat joskus mutkikkaampia kuin miltä ne ensi silmäyksellä näyttävät.

Maalariveteraani Markku Keränen (s. 1945) on tuonut esille parikymmentä temperamaalausta, joita yhdistää se, että hän on peittänyt jokaisen niistä laidasta laitaan pienillä, noin kahden euron kolikon kokoisilla väripalloilla. Suurissa maalauksissa palloja on nopeasti arvioituna noin 1 500 kappaletta. Pienissä pallojen määrä jää viidensadan paikkeille.

Siinä yhtäläisyydet. Osassa maalauksista tausta on valkoinen, osassa värillinen, tumma tai vaalea. Osassa maalauksista on kolmen tai neljän värisiä palloja, toisissa värien määrä lähestyy kymmentä. Ettei katsoja pääsisi liian helpolla, Keränen on ripustanut joukkoon myös pari teosta, joissa on eri kokoisia palloja tai joihin sisältyy taustan värisiä palloja.

Vaikka keskenään samannimiset maalaukset houkuttelevat täysformalistiseen tulkintaan, keskittymään siihen mitä silmä niiden pinnassa näkee, niihin sisältyy toki muitakin tasoja. Ne kertovat esimerkiksi keskittymisestä ja kärsivällisyydestä ja vievät ajatukset kaikkeen, minkä Keränen on jättänyt niistä pois.

Ennen kaikkea ne kertovat värien assosiatiivisesta voimasta. Keränen suosii keltaisen, ruskean ja punaisen luonnonkaltaisia sävyjä. Siksi maalausten synnyttämät tunnelmat tuovat helposti mieleen vaihtuvat vuodenajat, kevään hiirenkorvat ja syksyn ensi pakkasten kultaamat koivut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat