Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Laine vastaa lasin haasteisiin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Laura Laine: Anemone, lasiveistos.
Laura Laine: Anemone, lasiveistos.
Arvio: kuvataide
Laura Laine: The Wet Collection 15.3. saakka Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23). Ti 11–20, ke–su 11–18.

Laura Laine (s. 1983) tunnetaan kuvittajana, langanlaihojen mustavalkoisten tyttöhahmojen piirtäjänä, joka on saavuttanut näkyvää menestystä maailmalla.

Siksi hänen näyttelynsä yllättää kahdella tavalla. Ensinnäkin hän debytoi lasiveistäjänä ja toiseksi hänen teostensa muotokieli on muuta kuin mihin olemme tottuneet, runsasta ja mehevää.

Teosten lähtökohtana ovat olleet eläintarhojen akvaarioista tutut trooppiset kalat ja eksoottiset merenelävät.

Laine on kuitenkin antanut mielikuvituksensa lentää ja sekoittanut muutenkin värikkääseen kuvastoonsa aineksia, jotka tuovat mieleen sekä modernismia edeltäneet vuosisadat että museossa parhaillaan esillä olevan postmodernismin.

Veistokset ja niitä edeltäneet piirustukset ovat yhtä kotonaan kuvataiteen piirissä kuin ne ovat designin seurassa. Muhkeat muodot tuovat mieleen barokille ominaisen liioittelun, kun taas lasiaineen läpikuultavuus ja värit vievät ajatukset rokokoon suuntaan. Länsimainen kuvakulttuuri renessanssista sarjakuviin on Laineelle selvästi tuttu.

Suomalaisen designin mestarit ovat opettaneet, että niukkuus on hyve ja koristeellisuudella on rajansa, mutta Laine on valinnut toisen tien. Hyvä näin, sillä kohtuullisuus ei aina riitä voittoon. Näyttely on onnistunut avaus ja kertoo Laineen kyvystä vastata hänen uuden materiaalinsa haasteisiin.

Laura Laine: Blue Lips, lasiveistos.
Laura Laine: Blue Lips, lasiveistos.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat