Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valo sädehtii pehmeästi

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Tor Arne: Maalaus (no. 16), 2013–15, öljy kankaalle.
Tor Arne: Maalaus (no. 16), 2013–15, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Tor Arne: Maalauksia 2013–2015 29. 3. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Tyypillinen Tor Arnen (s. 1934) maalaus koostuu vaakasuorista raidoista, jotka on sivelty väljästi kuvapinnan reunoja seuraten. Niin maalausten rauhallinen rakenne kuin niiden toisiinsa sointuvat värit vievät ajatukset maisemaan, varjoisiin metsiin tai merellisiin auringonnousuihin ja -laskuihin.

Silmä on siten rakentunut, että pienikin vihje muuttaa abstraktin maalauksen esittäväksi. Vaikka Arne myöntää maiseman olevan hänelle tärkeä innoituksen lähde, hän ei tee abstrahoituja maisemia, vaan itsenäisiä maalauksia.

Arne työskentelee maisemakuvan ja geometrisen abstraktion välitilassa, mikä näkyy myös hänen teostensa usein symmetrisessä sommittelussa.

Yksi hänen tavoitteistaan on kielellisten kategorioiden murtaminen siten, että puhdas näkeminen ja kokeminen tulevat mahdollisiksi.

Vaikka maalausten värit ovat yleensä meheviä ja lumoavan kauniita, väri on Arnelle vain väline samaan tapaan kuin vaakasuorat raidat. Hänen päämääränsä on valo, ei abstraktina käsitteenä, vaan elävänä ja eksaktina, joka kerta tietynlaisena ja maalauksesta toiseen muuttuvana.

Kun sanon, että Arne on yksi merkittävimpiä ja syvällisimpiä maalareita Suomessa tällä hetkellä, perusteeni on juuri hänen maalaustensa pehmeästi sädehtivä valo, elementti joka kautta voimme kokea yhteyden sekä toisiimme että kaikkeen mitä maailma on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat