Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman näyttelyissä heijastuu ihmisen suhde maailmaan ja omaan kuvaansa

Mario Merzin iglumainen veistos vie Kiasman uuden kokoelmanäyttelyn ytimeen

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Markus Jokela HS
Mario Merzin iglunkaltainen veistos hallitsee Kiasman ylintä kerrosta.
Mario Merzin iglunkaltainen veistos hallitsee Kiasman ylintä kerrosta. Kuva: Markus Jokela HS
Arvio: kuvataide
Elementit 9. 8. saakka ja Face to Face – Muotokuva nyt 7. 2. saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2).
Ti 10–17, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.

Kiasman ylintä kerrosta hallitsee italialaisen Mario Merzin (1925–2003) iglunkaltainen veistos. Se on teräsrungosta ja siihen kiinnitetyistä lasinpaloista koostuva suuri puolipallo, joka sulkee sisäänsä pienen ja pehmeän näköisen kankaasta muovaillun majan.

Veistos vie suoraan Kiasman uuden kokoelmanäyttelyn ytimeen. Nimensä mukaisesti Elementit perustuu antiikin neljään elementtiin (tuli, vesi, maa ja ilma), mutta ei kuvita niitä eikä muutenkaan takerru niihin.

Kyse on pikemminkin ihmisen ja maailman suhteesta aikana, jolloin luonnon ihailun ja ihmettelyn rinnalle ovat nousseet sekä tieteen jatkuvasti tarkentuva maailmankuva että huoli ympäristön tilasta ja tulevaisuudesta.

Elementit, Face to Face - muotokuvat nyt

Kiasma

kuvataide, maalauksia ym.

Kiasma avautuu korjattuna perjantaina

Luvassa muun muassa tottelemattomuutta

 Kiasmaa on kunnostettu puoli vuotta. Museotekniikkaa on nykyaikaistettu ja rakenteita korjattu.

 Aulan konseptista vastaa palvelumuotoilutoimisto Diagonal. Kävijöitä opastaa aulaemäntä tai -isäntä.

 Museossa on joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa sisäänpääsy.

 Tulevia näyttelyitä:
Ismo Kajander: Anartisti 17. 4.–9. 8.2015
Retrospektiivi valottaa Kajanderin (s.1939) monipuolista uraa.

Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu 4. 9.–31. 1.2016
Avoin, oikea koulu, mutta myös katsaus Leinosen tähänastiseen tuotantoon.

Markus Heikkerö 9. 10.–10. 1. 2016
Underground-taiteilijan tuotantoa vuodesta 1967.

Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita 9. 10.–20. 3.2016

Merzin teosta voi lähestyä eräänlaisena ihmisen ja maailman suhteen kaaviona. Puolipallo on taivaankansi tähtikuvioineen. Maja sen sisällä on ihminen kaikkien hänen elämäänsä säätelevien elementtien armoilla.

Elämme epävarmoja aikoja. Tunne konkretisoituu Maaria Wirkkalan (s. 1954) installaatiossa Vakain aikein (2003). Wirkkala järkyttää taiteen keinoin sellaisia olemassaolomme perusehtoja, jollaisia emme yleensä tietoisesti ajattele.

Ympäristöä ja olemassaoloa käsittelevät teokset ovat näyttelyssä saaneet rinnalleen toisen tätä aikaa leimaavan luontokäsityksen, jossa luonto nähdään kulttuurin läpi, kuvana tai näyttämönä.

Esimerkiksi Liisa Lounilan ( s. 1976) videoteos 7BPM (2013) kesyttää hurjan yöllisen ukkosmyrskyn värikkääksi spektaakkeliksi, jollainen sopisi vaikka piknikin ohjelmaan.

Saksalaisen Mariele Neudeckerin (s. 1965) teos Ajattele yhtä asiaa (2002) on puolestaan ryhmä utuisiin lasisäiliöihin säilöttyjä pienoismalleja, jotka tuovat romantiikan taiteen terävähuippuiset vuoret keskelle omaa aikaamme ja nykyistä tapaamme katsoa maailmaa.

Kuten Kiasman toinen kokoelmanäyttely Face to Face – Muotokuva nyt kertoo, suhteemme muotokuvaan on muuttunut viime vuosikymmeninä vähintään yhtä rajusti kuin suhteemme luontoon.

Tuntuu siltä kuin kameroiden ja älypuhelinten yleistyminen sekä sosiaalinen media olisivat tehneet perinteiset ihmisen esittämisen tavat vanhanaikaisiksi. Kuinka moni teettää itsestään muotokuvan, kuka käy valokuvaajalla?

Kamera on tärkein kuvien tuottamisen väline, mikä näkyy myös taiteessa. Esimerkiksi Sami Lukkarinen (s. 1976) ja Juha Hälikkä (s. 1966) ovat maalanneet mediasta poimimiensa valokuvien pohjalta muotokuvia ihmisistä, joita he eivät ole koskaan tavanneet. On varsin todennäköistä, etteivät myöskään heidän mallinsa tule koskaan näkemään heistä tehtyjä kuvia.

Sami Sänpäkkilä (s. 1975) videomuotokuvat koostuvat tuhansista yhden alastoman vartalon yksityiskohdista. Siinä missä perinteinen muotokuva pyrkii tuomaan esiin yksilön ulkonäön ja hänen sisäisen olemuksensa, Sänpäkkilän Nykyihmisen muotokuva, 2000-luku (2008) menee aivan kohteensa iholle paljastamatta hänestä juuri mitään.

Marjaana Kellan (s. 1961) valokuvateokset sarjasta Hypnoosi (2000–01) poikkeavat klassisista puolivartalokuvista yhdessä suhteessa: kuvissa esiintyvät henkilöt on hypnotisoitu. He ovat samanaikaisesti fyysisesti läsnä ja kaukaisissa mielen sisäisissä maailmoissa.

Näyttely tuo esiin nykytaiteen keinot ja tavat lähestyä ihmisen kuvaa, mutta myös niiden ajoittain tarpeettoman tuntuisen mutkikkuuden.

Vaihtoehdon tarjoaa sarja Esko Männikön (s. 1959) yksinkertaisia ja koskettavia valokuvia Pohjois-Suomen yksinäisistä miehistä. Yhdessä teoksessa Männikkö kuvaa miehen ja koiran ystävyyttä poikkeuksellisella lämmöllä, tavalla joka ennustaa sille paikkaa Suomen taiteen klassikkojen rinnalla.

Esko Männikkö kuvaa muun muassa yksinäisiä miehiä Pohjois-Suomessa.
Esko Männikkö kuvaa muun muassa yksinäisiä miehiä Pohjois-Suomessa.
Kiasma avaa ovensa: Tutustu ennakkoon uusiin näyttelyihin ja myllättyyn aulaan
Kiasma avaa ovensa: Tutustu ennakkoon uusiin näyttelyihin ja myllättyyn aulaan
Puoli vuotta remontissa ollut Kiasma avaa ovensa perjantaina 13.3. Kevään näyttelytapaus on amerikkalaiskuvaaja Robert Mapplethorpen retrospektiivi. Toimittaja: Aino Frilander, kuvaus ja leikkaus: Markus Jokela.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat