Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivaltainen teos käy katsojan päälle

Kulttuuri
 
Sianpää joutuu sijaiskärsijäksi turhautumisen purkautuessa Paavo Räbinän videoteoksessa Finlandia.
Sianpää joutuu sijaiskärsijäksi turhautumisen purkautuessa Paavo Räbinän videoteoksessa Finlandia.
Arvio: kuvataide
Paavo Räbinä: Suomi-Finland 22. 3. saakka galleria Sculptorissa (Eteläranta 12). Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Helmikuun alkupuolella kuvataitelija Paavo Räbinän työhuoneeseen murtauduttiin. Mukaan lähtivät tietokoneet, jotka sisälsivät taiteilijan koko videotuotannon. Vain Sculptorissa nyt esillä oleva videoteos säilyi, sillä siitä oli kopio tuttavan kovalevyllä.

Vaikka uusi videoteos ei suoraan varkauteen liitykään, myös se saa kysymään oikeutetun toiminnan ja vallankäytön rajoja.

Aikaisemminkin väkivaltaa tarkastelleen Räbinän (s. 1965) katse kääntyy nationalismiin ja kysymykseen siitä, milloin isänmaan puolustaminen muuttuu tekosyyksi mielettömälle väkivallalle ja vallantavoittelulle.

Teoksen esittämä väkivaltaisuus ja mieletön tuhoamisvimma tuovat sanomansa kikkailematta perille. Päällisin puolin jopa yksioikoiselta vaikuttava teos paljastuu yllättävän monitasoiseksi. Yksilötaso limittyy kansainvälisen voimapolitiikan kommentointiin, ja väkivallan tuhoavuudesta voi löytää jopa demokratiaa rakentavia piirteitä.

Teos käy päälle myös varsin konkreettisessa mielessä. Sculptorin pitkä ja kapea näyttelytila pakottaa katsojan hyvin lähelle videoscreeniä. Led-näyttöjen vilkkuvat valot alkavat nopeasti sattua silmiin. Näyttelyä olisi helppo syyttää huonosta ripustuksesta, mutta teoksen teeman huomioon ottaen päällekäyvyys tuo oman, ehkä tahattoman lisäulottuvuutensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat