Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen 30 vuoden voittosaalis on esillä Arkkitehtuurimuseossa

Arkkitehtikaksikko on ansainnut menestyksensä kilpailussa

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Timo Kilpeläinen
Metsäkeskus Lusto Punkaharjulla 1990-luvun alusta on Lahdelma & Mahlamäen läpimurtotyö.
Metsäkeskus Lusto Punkaharjulla 1990-luvun alusta on Lahdelma & Mahlamäen läpimurtotyö. Kuva: Timo Kilpeläinen
Arvio: arkkitehtuuri
Lahdelma & Mahlamäki. Kilpailusta toteutukseen – töitä vuosilta 1982–2015. Arkkitehtuurimuseon pieni näyttelysali 5. huhtikuuta saakka.
Lahdelma & Mahlamäki Architects, Works. Toim. Peter MacKeith. Rakennustieto 2014. 152 s.

Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen arkkitehtitoimisto on ollut julkisuudessa 1990-luvulta alkaen.

Suurin syy tähän on, että työpari on tasaiseen tahtiin kahminut melkoisen määrän voittoja kotimaisissa ja joissakin kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa.

Ulkomaille kaksikon ei ole suuremmin tarvinnut suuntautua, koska kotimaassa on riittänyt töitä ja vieläpä enimmäkseen julkisten rakennusten kuten museoiden ja kirjastojen parissa.

Ilmari Lahdelma ja Rainer Mahlamäki

Arkkitehtuurimuseo

arkkitehtuuri, piirustuksia

Tunnetuimmat työt ovat Merikeskus Vellamo Kotkassa sekä Puolan juutalaisen historian museo Varsovassa.

Lahdelma ja Mahlamäki hoitavat myös tärkeitä arkkitehtikoulutuksen professuureja, ja Mahlamäki oli taannoin useamman vuoden Suomen Arkkitehtiliiton ja Arkkitehtuurimuseon hallituksen puheenjohtaja. Kaksikolle on siis keskittynyt myös paljon valtaa suomalaisessa arkkitehtuurissa.

Lahdelma–Mahlamäen kilpailutöitä esitellään nyt Arkkitehtuurimuseon pienessä näyttelytilassa. Tämän pienoisnäyttelyn ilmoitetaan olevan aloitus pidemmälle sarjalle nykyarkkitehdeistämme.

Toimistosta on kaivettu skissejä ja pienoismalleja niin paljon kuin on löydetty; ennen tietokoneaikaa kilpailumateriaalien tallentaminen ei tapahtunut napin painalluksella.

Moniin kilpailuihin toimistosta on lähtenyt useampikin ehdotus, ja on jopa kilpailuita, joissa Lahdelma–Mahlamäki ovat voittaneet sekä ensimmäisen että toisen palkinnon – yleiset kilpailuthan tehdään aina nimettöminä, eikä jury tiedä ehdotusten tekijöiden nimiä.

Mihin kilpailumenestys perustuu?

Ehkä kansainvälisen arkkitehtuurin ja tekniikan kehityksen tarkka seuraaminen ja nopea soveltaminen sekä kulloisenkin paikan tutkimus ovat olleet menestyksen takana.

Jos käyttäisi sanaa trenditietoisuus, tähän tulisi vähättelevä merkitys, mutta siitä ei ole nyt kysymys, vaan aivan aidosta kiinnostuksesta omaa alaa ja sen kehitystä kohtaan.

Oslon oopperan kävelykatto valmistui 2007, Merikeskus Vellamon 2008. Kannattaa myös muistaa, että Puolan juutalaisen historian museon ja Merikeskus Vellamon suunnittelu on tapahtunut suurin piirtein samaan aikaan, vuoden 2005 kieppeillä.

Mitä sitten voisi pitää Lahdelma–Mahlamäen laajan tuotannon päätöinä? Oikea vastaus vaatisi tutkimustyötä.

Metsäkeskus Lusto Punkaharjulla 1990-luvun alkupuolelta oli toimiston läpimurtotyö. Muita tärkeitä töitä ovat Varsovan museon ja Vellamon lisäksi Soinisen koulu Helsingissä Pukinmäessä (1997), Kaustisen kansanmusiikkikeskus (1997), Luontokeskus Haltia Espoossa (2013).

Ehkä myös Lohjan (2005) ja Vaasan kirjastot (2001).

Viime vuonna ilmestyneessä kirjassa toimistosta Peter MacKeith päätyy suurin piirtein samaan listaan.

Arkkitehtien 30-vuotinen ura ajoittuu aikaan, jolloin arkkitehtuuri, rakentaminen ja tekniikka muuttuivat paljon.

Myös tämä ansaitsisi tarkempaa tutkistelua: Petäjäveden kirkko, Niemelän torppa ja pohjoinen valo eivät enää oikein riitä selityksiksi.

Lahdelma ja Mahlamäki ovat ansainneet mahdollisuuden itse rakentaa oman näyttelynsä.

Mutta ehkä he joskus jatkossa ansaitsisivat myös riippumattomien museoammattilaisten kuratoiman näyttelyn, joka täyttäisi varmasti Arkkitehtuurimuseon isonkin salin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat