Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riku Riipan veistoksissa yksinkertainen on kaunista

Riku Riippa viittaa veistoksissaan kuvanveiston historiaan

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Riku Riipan nimetön kipsiveistos vuodelta 2015.
Riku Riipan nimetön kipsiveistos vuodelta 2015.
Arvio: kuvataide
Riku Riipan veistoksia 29. 3. saakka Galleria Duetossa (Kalevankatu 15). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Riku Riipan näyttelyyn astuva ei ehkä heti ajattele, että kyseessä on kuvanveistäjä, joka on syntynyt Pohjanmaalla 1974. Esillä olevat parikymmentä veistosta tuntuvat olevan vailla aikaa ja paikkaa yhtä paljon kuin ne ovat vailla nimiä. Näyttelynsä teoslistaan Riippa on kirjannut vain materiaalit ja valmistumisvuodet.

Eivät teokset oikeasti ole ajattomia, paikattomia ja nimettömiä, vaikka Riippa näin toivoisikin. Tarkempi silmäys sysää taidehistorialliset muistikuvat liikkeelle ja löytää kymmeniä viittauksia kuvanveiston historiaan, antiikista keskiaikaan ja edelleen 1900-luvun modernismin mestareihin.

On olemassa ihmistä esittävien veistosten arkaainen juonne, vuosituhannet läpäisevä jatkumo, johon Riipan voimakkaasti pelkistävä ilmaisu istuu luontevasti.

Tässä perinteessä ihminen esitetään yleensä suoraan edestä. Tyypillinen Riipan veistos on rintakuva, usein pelkkä pää. Kokovartalokuvia hänen uusien veistostensa joukossa on vain muutama, osa hyvin pieniä.

Materiaalien kirjo on laaja. Riippa hallitsee pronssivalun ohella puun, kipsin ja keramiikan käsittelyn ja viimeistelee veistostensa pinnat herkästi, ilman turhia eleitä. Yksinkertainen on kaunista.

Lopulta myös teoslistasta puuttuvat nimet nousevat esiin.

Vaikka suoria esikuvia ei olekaan, monilla Riipan suosimilla piirteillä, asennoilla ja kuvatyypeillä on taiteessa vakiintuneet nimensä ja historiansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat