Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konkari uudistuu menettämättä ääntään

Lauri Laine luo uutta ilmettä tuttuihin elementteiihin

Kulttuuri
 
Lauri Laineen rakastamat hatut ja laskokset ovat kasvaneet ihmishahmoiksi. Kuvassa öljymaalaus Soittaja VII (2014).
Lauri Laineen rakastamat hatut ja laskokset ovat kasvaneet ihmishahmoiksi. Kuvassa öljymaalaus Soittaja VII (2014).
Arvio: kuvataide
Lauri Laine: Maalauksia 12. 4. saakka galleria Heinossa (Uudenmaankatu 16–20). Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Kun alkuvuodesta kuulin, että Lauri Laine (s. 1946) pitää keväällä näyttelyn galleria Heinossa, en voinut olla pohtimatta, löytyykö hänestä enää mitään uutta sanottavaa. Heti Heinoon astuessa tajuaa, että löytyy – ja paljon.

Näyttely on hieno osoitus siitä, miten pitkän linjan maalari voi uudistua menettämättä ääntään. Kaikki tutut elementit ovat yhä läsnä, mutta tavalla, joka on jotain aivan uutta.

Aikaisemmasta tuotannosta tutut hatut ja laskokset ovat nyt kasvaneet kokonaiseksi ihmisfiguuriarmeijaksi. Suurin uutuus onkin abstraktion ja esittävyyden välisen rajankäynnin voimistuminen. Samalla sivellinjälkeen on tullut uudenlaista rouheutta ja värienkäyttöön yhä enemmän kypsyyttä.

Uusissa maalauksissa taidehistorian kerrokset törmäävät nykyaikaan entistäkin voimakkaammin. Figuurit- ja Soittajat-teossarjojen naishahmoissa barokkimaalari Francisco de Zubaránin pyhimyskuvat sekoittuvat kubismiin, Giorgio de Chiricoon ja nykymaalaukseen. Taiteen vuosisadat ovat läsnä siten, että maalaukset ovat yhtä aikaa osa menneisyyttä ja silti jotain aivan uutta.

Näin Laine esittää vahvan vastalauseen modernismin traditionvastaisuudelle ja osoittaa, että perinne elää yhä nykyhetkessä ja avaa nykytaiteelle loputtomasti mahdollisuuksia jäsentää sekä omaa menneisyyttään että tulevaisuuttaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat