Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsoja on keskipiste

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Tiina Pyykkinen: Never Look Back, 2015, alkydi ja pigmentti kankaalle.
Tiina Pyykkinen: Never Look Back, 2015, alkydi ja pigmentti kankaalle.
Arvio: kuvataide
Tiina Pyykkinen: Painted Place 19. 4. saakka tm-galleriassa (Erottajankatu 9). Ti–pe 11–17, la 11–16, su 12–16.

Tiina Pyykkisen (s. 1983) kiehtova näyttely nostaa esiin sellaisia taiteen katsomiseen liittyviä asioita, jotka usein ohitamme itsestään selvinä. Näyttely muistuttaa, että maalaukset on aina nähtävä elävinä, omin silmin. Samalla se tuo esiin galleriatilan erityisluonteen taiteen esittämiseen tarkoitettuna paikkana.

Matkan päästä nähtyinä Pyykkisen maalaukset ovat tummia, lähes mustia. Lähempi tarkastelu paljastaa paitsi niiden epätavallisen metallisen väriasteikon, myös niihin sisältyvän teknisen oivalluksen.

Niiden perusta ei ole perinteisessä värinkäytössä, vaan maaliaineiden ominaisuuksissa.

Pyykkinen yhdistelee taitavasti himmeitä, puolikiiltäviä ja voimakkaasti kiiltäviä tai valoa heijastavia maaleja. Hän rakentaa niiden avulla monikerroksisia maalauksia, joiden näkeminen edellyttää paitsi askelia maalauksen edessä, myös katseen tarkentamista kuvan häilyviin tasoihin. Kokonaisuus avautuu pala palalta ja muistuttaa ikkunasta ulos avautuvaa näkymää, jossa myös katsoja on läsnä oman heijastuksensa kautta.

Pyykkinen ei kuitenkaan tyydy maaliaineiden mahdollisuuksiin. Hän lisää kierroksia peittämällä yhden gallerian seinistä tummalla kiiltäväksi maalatulla levyllä. Suuren peilin kaltainen levy moninkertaistaa sen mikä tapahtuu jokaisessa maalauksessa. Se tekee katsojasta koko näyttelyn keskipisteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat