Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jani Leinosen yksinkertainen resepti toimii

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Jani Leinonen: It's not over, 2015, maalattu reliefi.
Jani Leinonen: It's not over, 2015, maalattu reliefi.
Arvio: kuvataide
Jani Leinonen: Sacrifices 3. 5. saakka Zetterberg Galleryssa (Telakkakatu 6). Ke–pe 14–19, la–su 12–16.

Näyttää siltä kuin Jani Leinonen (s. 1978) säästelisi kovimpia panoksiaan Kiasmassa ensi syksynä avautuvaan näyttelyynsä. Nyt esillä oleva kokonaisuus on laadukas, mutta myös hänen taidettaan viime vuosina seuranneille monin tavoin tuttu.

Huomiota kiinnittää kuitenkin hänen uusien teostensa yhä pidemmälle viety viimeistely, joka osaltaan nostaa odotuksia ensi syksyä kohtaan. Leinosen resepti selvästi toimii, vaikka yllätykset jäävät kokematta.

Leinosen reliefit ja kollaasit ovat 2000-luvun pop-taidetta, jonka erottaa alkuperäisestä popista sen poliittisuus, kulutusyhteiskunnan ihailun vaihtuminen sen kritiikkiin.

Vanhan popin tapaan uusi pop käyttää hyväkseen kaikille tuttua ja nopeasti avautuvaa kuvastoa. Leinosen resepti on yksinkertainen ja tehokas. Sen aineksina ovat tunnetut tuotemerkit tai värikkäät muropaketit, jotka hän on huolellisesti muokannut tarkoituksiinsa.

Hyviä esimerkkejä ovat teokset, joissa Leinonen toistaa alkuperäisten tuotemerkkien typografian mutta sommittelee niistä uusia lauseita.

Värikkään tuotemerkkirivin takaa paljastuu pureva viesti: "Eräänä päivänä köyhillä ei ole muuta syötävää kuin rikkaat."

Leinonen hallitsee myös taiteen metatasot.

Parin reliefin likaiset ja sammaloituneet pinnat saavat ne näyttämään siltä kuin niitä olisi säilytetty metsässä. Ne ovat synkkää leikkiä sekä Leinosen oman taiteen että koko nykytaiteen tulevaisuudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat