Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvio: Taiteilija kuvaa muumien psykedeelistä rappiota – mutta ei erityisen hyvin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Bjarne Melgaard: Nimetön (2015, akryyli kankaalle).
Bjarne Melgaard: Nimetön (2015, akryyli kankaalle).
Arvio: kuvataide
Bjarne Melgaard: Puppy Orgy Acid Party 3. 5. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

En ole lainkaan varma, pidänkö Bjarne Melgaardin (s. 1967) maalauksista. Sen lisäksi, että niitä on esillä liikaa, niissä on liikaa kaikkea: kirkkaita värejä sekä kerroksittain paksusti pursotettua ja valutettua maalia.

Maaliroiskeiden seasta erottuu lehmälaumoja ja pulleita muumeja, joista muutaman voi nähdä itseironisena omakuvana.

Teoksista on vaikea nähdä, mitä muumit puuhaavat, mutta näyttelyn nimen perusteella menossa ovat melkoiset bileet. Kyseessä on siis psykedeelinen kurkistus rappioon söpöjen julkkispeikkojen kulissien takana.

Melgaardin maalaukset vaikuttavat kuin pommi.

Vaikka suhtaudun hyvin varautuneesti hänen kykyihinsä maalarina, hän kiehtoo minua taiteilijana hieman samaan tapaan kuin Jeff Koons tai Damien Hirst.

Heidän laillaan Melgaard on kietonut päälleen taiteen pahan pojan viitan. Vulkaanisen runsaassa tuotannossa ei liene monta tabua, jota hän ei olisi rikkonut, tai porvarillista arvoa, jota hän ei olisi pilkannut.

Kaiken tämän taiteilija toteuttaa viileän raivoisalla ja ilmeisen uupumattomalla punk-asenteella, jonka ylitsepursuava intensiteetti jakaa hänen yleisönsä kahteen leiriin tai jättää heidät ihmettelemään.

Melgaardia syytetään usein kliseiden kierrättämisestä.

Muumien ja Marimekon valinta Helsinkiin tehtyjen maalausten aiheiksi kertoo kuitenkin muusta: halusta löytää maailmasta kliseitä ja kuplia, joita hän teoksillaan voisi puhkoa.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat