Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Pekka Nevalaisen kierrätysmodernismi on hauskaa

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Näkymä Pekka Nevalaisen näyttelystä, teokset vasemmalta Toteemi 6, 5 ,4 ja 3 sekä kolme mustavalkoista Marimekko zen -sarjan teosta niiden välissä.
Näkymä Pekka Nevalaisen näyttelystä, teokset vasemmalta Toteemi 6, 5 ,4 ja 3 sekä kolme mustavalkoista Marimekko zen -sarjan teosta niiden välissä.
Arvio: kuvataide
Pekka Nevalainen: Suburban Modern 26. 4. saakka Galleria Jangvassa (Uudenmaankatu 4–6). Ti–pe 11–19, la–su 11–17.

Kun taiteen 1900-lukua hallinnut modernismi vuosisadan lopussa tuli tiensä päähän, sille lähes synonyymiksi muodostunut geometrinen abstraktio typistyi tyyliksi tyylien laajaan joukkoon.

Sittemmin se on osoittautunut antoisaksi lähteeksi monien nykytaiteilijoiden modernismia ja sitä siivittäneitä aatteita kierrättävälle ja myös ironisoivalle ilmaisulle.

Yksi taiteen lähihistorialla leikkivä taiteilija on Pekka Nevalainen (s. 1951), joka viime vuosina on siirtynyt mytologiaa hyödyntävistä installaatioista kaksiulotteisiin, maalausten kaltaisiin esinekoosteisiin.

Toisin kuin monet, Nevalainen kohtelee modernismia hellästi. Sitä leimanneen pyrkimyksen puhtauteen ja tarkkuuteen rikkovat vain hänen maalauspohjinaan käyttämänsä puulevyt, jotka näyttävät olevan peräisin kirpputorien huonekaluista. Eri paksuisina ja vinoon sahattuina ne tarjoavat varsin käsityöläisen rakenteen perinteisille raidoille ja ruuduille.

Taiteen lähihistoriaa ei tarvitse tuntea kovinkaan hyvin löytääkseen Nevalaisen teoksista viittauksia niin Marimekon kuoseihin kuin vaikkapa Juhana Blomstedtin ja Carolus Enckellin maalauksiin.

1900-luvun utopia oli komea, mutta myös kovin vakava. Nevalaisen kierrätysmodernismi tuo sen aatteet tähän päivään ja lisää niihin uuden, selvästi iloisemman jatko-osan. Hänen taiteensa sekä näyttää että tuntuu hauskalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat