Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mestarikin on ikuinen vasta-alkaja

Raimo Reinikainen opettelee maalauksissaan näkemään uusin silmin

Kulttuuri
 
Vesivärimaalaukset ovat Raimo Reinikaisen matkamuistoja. Kuvassa maisema Santorinilta (2013).
Vesivärimaalaukset ovat Raimo Reinikaisen matkamuistoja. Kuvassa maisema Santorinilta (2013).
Arvio: kuvataide
Raimo Reinikainen: Vähäisiä merkintöjä Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43) 3. 5. saakka. Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

"Hyvät taideteokset ovat keskeneräisiä, kuten elämä jää vajaaksi, yksityiskohdassa", kuvataiteilija Raimo Reinikainen (s. 1939) kirjoitti 1970-luvulla. Tämän ohjeen mukaisesti hän elää yhä. Vuosien hiljaiselon jälkeen hän palaa Galerie Anhavaan teoksilla, joissa kuva on vasta muuttumassa maisemaksi.

Yli 50 vuotta kestäneelle uralle mahtuu paljon, ja uusimmat teokset ovat kaukana 1960-luvun popista ja yhteiskunnallisista kannanotoista. Tilalla on kontemplatiivisia maisemakuvia, joissa Reinikainen palaa kuvataiteen perusasioihin. Kirjoituksissaan hän palaa usein siihen, miten taiteen kuuluu olla paikka, jossa maailman voi nähdä toisin.

Reinikaisen teokset tutkivat, miten maailmaa havaitaan, miten havainnosta muodostuu kuva, miten viivasta syntyy metsä, miten metsän kuvasta tulee enemmän kuin pelkkä jäljitelmä.

Reinikainen ei ole vain luontokuvaaja, vaan hän tekee luonnosta kaikupohjan oman taiteensa olemuksen pohdinnalle.

Viime vuosina yksi toistuva teema suomalaisessa nykytaiteessa on ollut kysymys siitä, miten kulttuuri vaikuttaa ihmisen tapaan havaita luontoa. Juuri vuoropuhelu luonnon ja kulttuurin välissä luo myös Reinikaisen teoksiin ulottuvuuksia, jotka tekevät niistä jotain enemmän kuin pelkkiä maisemakuvia.

Näyttely jakautuu kahdenlaisiin teoksiin, toisaalta spontaaneihin "matkamuistoihin", matkoilla tehtyihin luonnosmaisiin akvarelleihin, toisaalta monimutkaisiin tutkielmiin. Vaikka teokset eivät istu mihinkään ismiin, Reinikaisen luontohavaintoihin sekoittuu runsaasti modernistisia kerroksia Cézannesta Kleehen ja Mondrianiin.

Voisi kuvitella, että tällainen taiteen peruskaura olisi tylsääkin tylsempää. Reinikaisen viivassa on kuitenkin jotain vangitsevaa, vuosikymmenten harjoittelun tuomaa kypsyyttä ja vaivattomuutta, joka muuttaa kontemplatiivisuuden aistillisuudeksi. Galleriassa näkee vain loistavia piirroksia, ajatukset tulevat myöhemmin perässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat