Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšekinmaan suuri tuntematon

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Arvio: kuvataide
Karel Malich 24. 5. saakka Porin taidemuseossa (Eteläranta, Pori). Ti–su 11–18, ke 11–20.

Kun Eurooppa maailmansodan jälkeen jakautui poliittisesti kahtia, iso osa Keski-Euroopan modernia taidetta ja avantgardea jäi rajan itäpuolelle. Vasta viime vuosina olemme saaneet tietää kiinnostavista taiteilijoista, joiden kansainväliset yhteydet rautaesirippu katkaisi. Samalla eurooppalaisen modernismin kokonaiskuva on merkittävästi rikastunut.

Yksi suurista tuntemattomista on tšekkiläinen Karel Malich (s. 1924). Hänen tuotantonsa koostuu värikkäistä pastellimaalauksista ja omaperäisistä abstrakteista veistoksista, jotka vievät ajatukset kosmisiin ulottuvuuksiin ja taivaankappaleiden ratoihin.

Malich teki debyyttinsä jo 1950-luvulla ja työskentelee edelleen. Poriin koottu näyttely keskittyy hänen viimeaikaisiin teoksiinsa.

On sääli, ettei kiehtova näyttely ole täysimittainen retrospektiivi. Kuvien perusteella hänen varhaisemmat veistoksensa ovat huikeita, kuin rautalangasta taivutettuja alkuräjähdysten malleja. Ne ovat kuitenkin Tšekinmaan kansallisaarteita, eikä niitä juuri lainata ulkomaille.

Pastellimaalaukset tuovat suomalaisen katsojan mieleen väistämättä Hilma af Klintin, josta Malich ei niitä tehdessään voinut kuitenkaan tietää mitään. Hänen juurensa ovat tšekkiläisessä kubismissa ja František Kupkan abstraktissa väritaiteessa.

Veistäjänä Malich vie ajatukset Bauhausin suuntaan. Hänen ilmaisunsa ulottuu ilmeeltään leikkisistä seinäreliefeistä vapaasti riippuviin minimalistisiin konstruktioihin, joiden yksinkertaisuus on vain näennäistä. Moni niistä uhmaa tasapainon lakeja tavalla, joka varmasti kiinnostaa fyysikkoja ja matemaatikkoja. Kyse ei ole silmänkääntötempuista, vaan avaruusgeometrian oivaltavasta soveltamisesta.

Malich valmistaa veistoksensa taivuttamalla ohuita teräsputkia. Oletan hänen tekevän työnsä käsin, sillä hänen teostensa geometria on oikullista ja kaukana ihanteellisesta. Hyvä näin, sillä juuri toisiinsa kietoutuvien muotojen sattumanvaraisuus tekee hänen muuten ankarasta ilmaisustaan elävää ja optimistista. Se katsoo tulevaisuuteen ja pysyy mielessä pitkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat