Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Andersson etsii menneen ajan aarteita

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Ville Andersson: Vision, 2015, valokuva.
Ville Andersson: Vision, 2015, valokuva.
Arvio: kuvataide
Ville Andersson: As Always, I Withdraw Into The Music 3. 5. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti–pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Helsinki Contemporary -gallerian lattiaa myöten häikäisevä valkoisuus ei ole eduksi jokaiselle näyttelylle, mutta Ville Anderssonin (s. 1986) kohdalla galleria tuntuu kuin häntä varten tehdyltä. Niin kuin se tavallaan onkin: parin uuden valokuvateoksen yksityiskohdista voi päätellä, että taiteilija on toteuttanut ne samassa tilassa, jossa ne ovat esillä.

Myös teostensa ripustuksessa Andersson on huomioinut näyttelytilan arkkitehtuurin. Yksittäiset teokset ovat kuin fragmentteja monipolvisessa kertomuksessa, jonka katsomisen voi aloittaa mistä kohdasta tahansa.

Taitavana käsityöläisenä Andersson saa lyijykynä- ja tussipiirustukset näyttämään vanhalta metalligrafiikalta, maalaukset piirustuksilta ja valokuvat aineettomilta ilmestyksiltä. Värit hän rajaa mustaan ja valkoiseen ja korostaa harmaiden asteikon vaaleampaa päätä.

Vaaleaan ja utuiseen mustavalkoisuuteen sisältyvä tunne rinnakkaisesta todellisuudesta sopii teoksiin, joille ovat ominaisia kirjalliset viittaukset, hiljaiset ja unenkaltaiset tapahtumat sekä odottamattomat vastakohdat.

Anderssonin taide on lähellä symbolismia sen perinteisessä, runsaan sadan vuoden takaisessa merkityksessä. Hän kuuluu taiteilijoihin, jotka kalastavat taiteen ja kulttuurin valtameressä ja etsivät menneestä ajasta aarteita, joiden he toivovat hedelmöittävän oman pinnallisen aikamme pyrkimyksiä.

Ville Andersson: A view from a castle in the air, 2015, muste ja lyijykynä paperille.
Ville Andersson: A view from a castle in the air, 2015, muste ja lyijykynä paperille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat