Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Animaatiotaiteilijat virkistävät näyttelytarjontaa

Kulttuuri
 
Annika Dahlstenin metaforinen animaatio Yöperhonen (2015) kertoo perhosena olemisen vaaroista.
Annika Dahlstenin metaforinen animaatio Yöperhonen (2015) kertoo perhosena olemisen vaaroista.
Kuvataide
Annika Dahlsten ja Leevi Lehtinen 10. 5. saakka MUU Galleriassa (Lönnrotinkatu 33). Avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Animaatioita näkee taidegallerioissa harvoin, vaikka erinomaisista animaatiotaiteilijoista ei Suomessa ole pulaa. Annika Dahlstenin ja Leevi Lehtisen näyttelyt MUU Galleriassa ovat tässä suhteessa virkistävä poikkeus.

Varsinaisen yllätyksen tarjoaa grafiikkaan aikaisemmin keskittynyt Dahlsten, jonka erinomainen lyhytelokuva lähes varastaa huomion animaatioistaan useasti palkitulta Lehtiseltä.

Turun Taideakatemian lopputyöksi tehty animaatio Yöperhonen on hallittu ja kypsä taidonnäyte, jossa ei ole tietoakaan lopputöille ominaisesta haparoinnista tai tekotaiteellisuuteen kallistuvasta kikkailusta. Dahlstenin oma taiteellinen ääni tulee runollisessa teoksessa hyvin ilmi, vaikka hän kumartaakin sekä animaation että kuvataiteen perinteille.

Symbolisesti latautunut lyhytelokuva on eräänlainen liikkuva vanitas-maalaus, katkeransuloinen meditaatio elämän hauraudesta ja kiertokulusta. Eksyneen yöperhosen matka muuttuu melankolisen kauniiksi metaforaksi ihmisen osasta ennalta arvaamattomassa maailmassa.

Hieno teos saa vahvan parin Lehtisen hämmentävän monimutkaisesta animaatioinstallaatiosta, jossa kollektiivinen häpeä vyöryy kolmiulotteisena kuvavirtana katsojan verkkokalvoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat