Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luulosairas surkastui sketsihahmokisaksi

Kansallisteatterin Luulosairaan suureen päärooliin ei löytynyt sopivaa koomikkoa

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Tuomo Manninen
Jukka-Pekka Palo on luulosairas.
Jukka-Pekka Palo on luulosairas. Kuva: Tuomo Manninen
Arvio: teatteri
Luulosairas. Suomen Kansallisteatteri, pieni näyttämö. Molièren komedian suomennos ja ohjaus Arto af Hällström, lavastus Kati Lukka, puvut Tarja Simonen. Rooleissa Jukka-Pekka Palo, Minttu Mustakallio, Pirjo Luoma-aho, Kreeta Salminen, Juha Varis, Harri Nousiainen, Jukka Puotila, Petri Liski, Elsa Brotherus/Reetta Ylä-Rautio.

MolièrenLuulosairas on komedia, mutta Kansallisteatterista ei näytä löytyneen koomikkoa suureen päärooliin.

Kaikenlaista muuta Arto af Hällströmin viimeinen virkatyö teatterin vakinaisena ohjaajana kyllä tarjoaa.

Valtaosa yleisöstä huokaa ihastuksesta heti saliin astuessaan. Hoviteatterin loistoa huokuva väliesirippu on lumoava. Eikä taika haihdu siinä vaiheessa, kun alkuperäistä vuoden 1673 näyttämökuvaa mukaileva lavastus ilmaantuu näkyviin.

Luulosairas

Jukka-Pekka Palo, Minttu Mustakallio, Pirjo Luoma-aho, Kreeta Salminen, Juha Varis, Harri Nousiainen, Jukka Puotila

Kansallisteatteri

Molière

Valitettavasti samalla hetkellä paljastuu esityksen heikoin lenkki.

Näyttämön keskelle asetettuun perinteiseen luulosairaan tuoliin istahtanut näyttelijä Jukka-Pekka Palo ei oikein missään vaiheessa onnistu kunnolla asettumaan luulosairaan Arganin rooliin.

Palo näyttelee valtavalla latauksella ja reagoi kaikkeen voimakkaasti. Tekninen osaaminen näkyy ja yleisö saa aikaa ihailla taituruutta, mutta henkilöhahmo jää pahasti melskaamisen jalkoihin.

Palo antaa luulosairaan kuohahtaa kovasti aina uuden roolihahmon astuessa näyttämölle, mutta kuka Argan todellisuudessa on ja mikä on hänen suhteensa vaimoon, kahteen tyttäreen, veljeen ja kaikkiin ympärillä pyöriviin puoskareihin.

Roolityöstä puuttuu ydin ja logiikka.

Ongelma kertautuu esityskokonaisuuden yhteydessä. Palo ei nouse kirkkaaksi keskipisteeksi, mikä Arganin ehdottomasti tulisi olla.

Luulosairaan näyttelijäryhmä tekee pääsääntöisesti komeaa työtä, mutta kokonaisuus jää yhteismitattomaksi palikkakasaksi ja muistuttaa sketsihahmokisaa.

On yleisesti tiedossa, että Esko Salmisen piti alun perin näytellä Luulosairaan päärooli. Näyttelijän vaihtumista on tietysti turha korostaa, koska se tapahtui ennen varsinaisten harjoitusten alkua, mutta vaihdos saattaa osaltaan selittää esityksen muutamat erikoisuudet.

On helppo kuvitella miltä Minttu Mustakallion (palvelustyttö Toinette) ja Kreeta Salmisen (tytär Angélique) loputon lepattelu ja kiehnääminen olisivat näyttäneet, mikäli luulosairaan tuolissa istuisi uskomattoman puhetekniikan omaava Esko Salminen.

Pirjo Luoma-aho raivaa virkistävän varmoilla otteilla tilaa Arganin vaimolle ja Harri Nousiainen saa parhaan sivuosan palkinnon tyttären hämmentyneenä kosijana.

Jukka Puotila, Petri Liski ja Juha Varis tekevät kaksi roolia ja ovat verrattomia ennen muuta ensimmäisen näytöksen riemastuttavan raivokkaasti loppuun asti viedyissä osissaan. Puotilan hienostunut lääkäri, Liskin yksitotisuudessaan herkullisen aito sulhasehdokas ja Variksen nokikanamainen notaari ovat myös maskeeraaja Petra Kuntsin taidonnäytteitä.

Tarja Simosen suunnittelema puvustus on samoin täynnä kekseliäitä oivalluksia. Arganin viitta tosin toi mieleen lähinnä Katariina Suuren hovin, mutta Toinetten asu ansaitsisi kokonaan oman näytelmänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat