Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainolan naiset huolehtivat säveltäjästä

Maailman ensimmäinen Aino Sibelius -näyttely on esillä Järvenpään taidemuseossa

Kulttuuri
 
Veikko Halmetoja
Santeri Levas Suomen valokuvataiteen museo
Ainolan emäntä kahden uskollisen apulaisensa kanssa. Aino Sibelius, keittäjätär Helmi Vainikainen ja sisäkkö Aino Kari vuosina 1940–1945.
Ainolan emäntä kahden uskollisen apulaisensa kanssa. Aino Sibelius, keittäjätär Helmi Vainikainen ja sisäkkö Aino Kari vuosina 1940–1945. Kuva: Santeri Levas Suomen valokuvataiteen museo
Valokuva
Aino Sibelius -näyttely Järvepään taidemuseossa (Kirjastokatu 8, Järvenpää) 4. lokakuuta saakka ke–su klo 10–17. Näyttelyn teemoina ovat Aino Sibelius Ainolassa (huhtikuu), perheenäitinä (toukokuu), puutarhassa (kesäkuu), musiikin muusana (heinä–elokuu) ja mummina (syyskuussa).

Aino Sibelius (os. Järnefelt ) oli juuri mennyt naimisiin. Heinäkuussa 1892 hän aloitti kirjeensä miehelleen Jean Sibeliukselle sanoilla: "Rakas enkeli ja kulta ja paras ihminen maan päällä!"

Kirje jatkuu kuvailulla tuoreen aviomiehen harmaasta lakista, jonka sisäpintaa vaimo suutelee ikäväänsä helpottaakseen.

Suvi Sirkku Talaksen vuosituhannen vaihteessa toimittama kirjekokoelma rakentaa kuvan syvästi rakastuneesta nuoresta naisesta, jolla on vahva usko sekä mieheensä että heidän yhteiseen tulevaisuuteensa.

Aino Sibelius - näyttely

Järvenpään taidemuseo

kuvataide, valokuvia

Kuka?

Aino Sibelius

 Aino (Aina) Järnefelt syntyi Helsingissä 10. elokuuta 1871. Hänen vanhempansa olivat kenraaliluutnantti Alexander Järnefelt ja Elisabeth os. Clodt von Jürgensburg.

 Hän opiskeli Helsingin suomalaisessa tyttökoulussa ja jatkoi opintojaan Kuopiossa, jonne perhe muutti vuonna 1884. Valmistui Kuopion tyttökoulusta 1887.

 Aino Järnefelt tutustui Jean Sibeliukseen säveltäjäveljensä Armas Järnefeltin kautta.

 Meni salakihloihin Jean Sibeliuksen kanssa 29. syyskuuta 1890.

 Synnytti kuusi tytärtä, joista yksi kuoli vain parin vuoden ikäisenä.

 Puoliso Jean Sibelius kuoli 1957. Aino Sibelius eli 98-vuotiaaksi ja kuoli vuonna 1969.

Järvenpään taidemuseossa on esillä ensimmäinen koskaan tehty Aino Sibelius -näyttely. Se kertoo kirjeiden naisesta ja näyttää myös hänen tulevaisuutensa: parisuhteen, perheen ja kodin.

Visuaalisesti näyttely muistuttaa kotimuseota. Se toimii informatiivisista lähtökohdista tekstien ja valokuvien sekä historiallisen rekvisiitan ja museoesineiden varassa.

Kokonaisuus on runsas ja mielenkiintoinen, suuret valokuvasuurennokset ovat näyttelyn esteettinen selkäranka. Kuvataidetta, lähinnä muotokuvia, on näyttelyssä vähän, eivätkä ne nouse merkittävään rooliin.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden rakentaa erilaisia tulkintoja Aino Sibeliuksen roolista ja asemasta. Se ei tarjoa feminististä luentaa tarjottimella, mutta nykyhetken näkökulmasta olisi sen tekemättä jättäminen outoa.

On selvää, että säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ympärille jo hänen eläessään rakennettu sankaritaiteilijamyytti ei ollut kovin kaukana hänen minäkuvastaan ja käytöksestään.

Vaimo huolehti miehestään ja perheestään kokien sen ilmeisen vakavasti elämäntehtäväkseen. Julkisuudessa perheestä rakennettiin huolellisesti jopa aristokraattista kuvaa. Näyttely kertoo perheestä, joka on julkisivun takana perin tavallinen. Lapset aiheuttivat iloa ja surua, ulkomaanmatkat olivat henkireikä ja perheen isä keskitti työhönsä intensiivisesti.

Tuolloin merkittävät taiteilijakodit olivat myös osa piikayhteiskuntaa. Sibeliuksien kotia pitivät yllä Ainon luottopalvelijat Helmi "Hellu" Vainikainen ja Aino Kari.

Jos käytetään sanontaa kaiken takana olevasta naisesta, niin Jean Sibeliuksen osalla niitä oli vähintään kolme.

Palvelijat kasvoivat käytännössä osaksi isäntäperhettä, mutta se ei poistanut valta-asetelmaa. Naisen rooli oli alisteinen, mutta ei yhteneväinen. Naisten kesken vallitsi vahva hierarkia.

Järvenpään taidemuseossa nämä asiat on luettavissa rivien välistä. Näyttely tarjoaa pohjan, jonka päälle voi rakentaa erilaisia tarinoita.

Valmista ovat vuosiluvut ja käytännölliset faktat. Muuten katsoja voi valita näkökulmansa. Oliko Aino Jeanin muusa, kulttuurisuvun matriarkka, piikojensa emäntä, käsitöitä harrastava kotirouva?

Koska näyttely on ensimmäinen Ainosta tehty, on hyvä, että näkökulma on näin yleisellä tasolla. Seuraavassa Aino-näyttelyssä lähtökohta on toivottavasti tiukemmin rajattu.

Daniel Nyblin Museoviraston kuvakokoelmat
Sibeliuksen perhe ruokasalissa
Sibeliuksen perhe ruokasalissa
Aino Sibelius vuonna 1894.
Aino Sibelius vuonna 1894.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat