Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteen toisinajattelija

Ismo Kajanderin taiteen vuosikymmenet on koottu kahteen museoon

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kuva Ismo Kajanderin sarjasta Portsa (1975–83).
Kuva Ismo Kajanderin sarjasta Portsa (1975–83).
Kuvataide
Ismo Kajander: Anartisti 9. 8. saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2). Ti 10–17, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.
Ismo Kajander: Vintage 2. 8. saakka Suomen valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G). Ti–su 11–18, ke 11–20.

Turun vanhoissa puutalokortteleissa kasvanut Ismo Kajander (s. 1939) muutti Helsinkiin 1963. Seuraavana vuonna hän piti näyttelyn Agorassa, suomalaisen avantgarden silloisessa kotipesässä.

Vastaanotto oli raju. Helsingin Sanomien kriitikko Tuuli Reijonen luonnehti näyttelyä "uhmaikäisen askarteluksi". Suomen Sosialidemokraatin Seppo Kärkkäisen mielestä Kajanderin teokset olivat "huonoja, kömpelöitä eikä niissä ollut viitettäkään taiteellisesta lahjakkuudesta".

Kajanderin varhaiset teokset kuten Dada-kaappi (1962) viittasivat kintaalla ajan esteettisille arvoille ja edustivat Suomessa jotain täysin uutta. Ulkoisen viimeistelemättömyyden korvasi ilmaisun intensiteetti, joka osaltaan saattoi säikyttää kriitikot.

Anartisti, Vintage

Ismo Kajander

Kiasma, Suomen valokuvataiteen m

kuvataide, valokuvia

Kuka

Ismo Kajander

 Kuvataiteilija Ismo Kajander syntyi Turussa 31. joulukuuta 1939. Asuu nykyään Helsingissä.

 Ensimmäinen näyttely Turussa vuonna 1959. Ensimmäinen matka Pariisiin 1961.

 Työskenteli mainoskuvaajana vuosina 1963–78 ja opetti valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa 1971–85. Yliopettaja vuosina 1978–85.

 Turun piirustuskoulun rehtori 1988–1997.

 Useita retrospektiivisiä näyttelyitä vuodesta 1987 lähtien.

 Valkoisen Ruusun komentajamerkki 1992, Pro Finlandia -mitali 2014.

Sekä teokset että kriitikkojen arviot ovat esillä Kajanderin kahteen museoon jakautuvassa näyttelyssä. Laaja kokonaisuus kertoo miten nuoresta taiteen toisinajattelijasta tuli suomalaisen valokuvan ja kuvataiteen pidetty ja palkittu veteraani, jolla on takanaan myös pitkä ura taideopettajana.

Kajanderin varhaiset teokset johdattavat myös hänen taiteensa lähteille, jotka löytyivät ensin Tukholman Moderna Museetin näyttelyistä ja pian sen jälkeen Pariisista, josta jo 1960-luvulla tuli hänen "toinen isänmaansa".

Toisin kuin monet nuoret suomalaistaiteilijat, Kajander ei lämmennyt Modernan esittelemälle amerikkalaiselle pop-taiteelle.

Häntä puhutteli nykytaiteen toinen linja, sovinnaisuuksia kyseenalaistanut dada sekä sen sukulaiset ja seuraajat. Päällimmäiseksi nousi arkiesineiden runouden löytänyt ranskalainen uusrealismi.

Marcel Duchampin valmisesineistä tekemä käsitetaide mainitaan toistuvasti Kajanderin yhteydessä, mutta Duchamp ei ole hänen ainoa sankarinsa. Kiasman näyttelystä löytyy viittauksia kokonaiseen joukkoon 1900-luvun mestareita Picassosta ja Man Raysta alkaen.

Yksi Kajanderin taiteen näkyviä juonteita on avoin ja jopa tuttavallinen dialogi häneen vaikuttaneiden taiteilijoiden kanssa.

Toisen hänen taiteensa läpäisevän linjan muodostaa yhteiskunnallinen osallistuminen ja halu vaikuttaa.

Kajander voi olla liian runollinen ollakseen korostetusti poliittinen taiteilija, mutta hän ei koskaan piilottele mielipiteitään. Ehkä lapsuuden sotakokemusten vuoksi etenkin sotaan ja väkivaltaan liittyvät teemat nousevat toistuvasti esiin ja Pariisin-muistojen rinnalle.

Kajanderin uran viisi vuosikymmentä näkyvät Kiasmassa paikoittaisena ahtautena. Paljon ajatuksia ja ideoita tihkuville teoksille olisi ollut eduksi, jos ne olisivat saaneet enemmän ilmaa ympärilleen.

Kajanderin vuosikymmeniin mahtuu myös pitkä taival valokuvaajana, minkä vuoksi kaksi rinnakkaista näyttelyä on paikallaan.

Valokuvataiteen museon hieman väljemmin ripustetun osuuden perusteella Kajander on synnynnäinen valokuvaaja. Esimerkiksi hänen lapsuudenmaisemissaan Turussa kuvaamansa yli kahdensadan kuvan kokonaisuus Portsa (1975–1983) on suomalaisen dokumenttikuvauksen lämminhenkinen klassikko.

Vaikka Kajanderin valokuvien taustalla on hänen esinekoosteidensa tapaan vankka valokuvan historian ja varsinkin alan ranskalaisten klassikoiden tuntemus, ne näyttävät syntyneen luonnollisesti kuin linnun laulu. Valokuvat ovat usein ilmeeltään rennompia ja leikkisämpiä kuin esinekoosteet.

Kajanderin taiteen painopiste on viime vuosina ollut esinesommitelmissa ja installaatioissa. Valokuvanäyttelyn päättävien tuoreiden teoskokonaisuuksien kuten Remix ja Digileikit perusteella on kuitenkin ilo nähdä, ettei hän ole lopullisesti laittanut kameraansa naulaan.

Kuva Ismo Kajanderin sarjasta Portsa (1975–83).
Kuva Ismo Kajanderin sarjasta Portsa (1975–83).
Ismo Kajander: Dada-kaappi, 1962, esinekooste.
Ismo Kajander: Dada-kaappi, 1962, esinekooste.
Ismo Kajander: Kitara ja klarinetti, 2010, esinekooste.
Ismo Kajander: Kitara ja klarinetti, 2010, esinekooste.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat