Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ola Kolehmainen kuvaa Istanbulin aarteet ihmisen perspektiivistä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Ola Kolehmainen: Chora Church 5th Century V, 2014.
Ola Kolehmainen: Chora Church 5th Century V, 2014.
Arvio: kuvataide
Ola Kolehmainen: Sense of volume 3. 5. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Berliinissä asuva valokuvataiteilija Ola Kolehmainen (s. 1964) tunnetaan parhaiten suurista minimalistisista teoksista, joissa hän on tulkinnut sekä nykyarkkitehtuuria että 1900-luvun modernismin klassikkoja. Hyvin kaksiulotteisia ja lähes abstrakteja teoksia on nähty muun muassa hänen laajassa näyttelyssään Kiasmassa 2009.

Viime aikoina Kolehmainen on tarkentanut kameransa historialliseen arkkitehtuuriin ja kuvannut Istanbulissa Bysantin ja Ottomaanien ajan uskonnollisia rakennuksia. Vaikka tulokset ovat paikoin huikean kauniita, arkkitehtuuri on Kolehmaiselle vain väline. Hänen kuviensa pääosassa ovat katsominen ja näkeminen.

Kolehmainen sommittelee teoksensa useista erikseen ja eri kuvakulmista valotetuista ruuduista. Näin hän tavoittaa kuviinsa vaikkapa satoja vuosia vanhan moskeijan interiöörin, myös sisätilan arkkitehtonisen volyymin. Hänen kuvansa rekonstruoivat sen, miten rakennuksen sisällä oleva ihminen kokee ympärillään avautuvan näkymän.

Kolehmaisen antaa kyytiä kameran yksisilmäiselle perspektiiville ja halulle esittää maailma "objektiivisesti". Hän korvaa nämä toisella, kubismille sukua olevalla perspektiivikäsityksellä, joka on paljon lähempänä todellista silmän havaintoa. Istanbulin upeista arkkitehtuuriaarteista saamme nauttia ikään kuin kaupanpäällisinä.

Ola Kolehmainen: Süleymaniye 1558 IV, 2014.
Ola Kolehmainen: Süleymaniye 1558 IV, 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat