Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalle Leinon antimaalaukset haluavat ärsyttää

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kalle Leino: Eggplant, 2015, öljy kankaalle.
Kalle Leino: Eggplant, 2015, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Kalle Leino: Just 24. 5. saakka SIC-galleriassa (Makasiini L3, Tyynenmerenkatu 6). To–pe 14–18, la–su 12–16.

Kalle Leinon (s. 1982) maalauksissa on hedelmiä, koiria, kissoja ja valaita. Niissä on epämääräisiä maisemia ja maailmoja kannattelevia voimamiehiä. Vaikka joissakin niistä on samankaltaista hellyttävyyttä kuin lasten piirustuksissa, niiden tarkoitus on ärsyttää.

Ärsytys syntyy ennen kaikkea tavasta, jolla Leino toteuttaa maalauksensa. Hän maalaa löysästi ja kömpelösti, monesti sotkuisin värein, ja saa aikaan teoksia, jotka tuntuvat vain hädin tuskin pysyvän koossa. Jos pidettäisiin kilpailu Suomen huonoimmasta maalarista, Leino saattaisi vahingossa nousta mitalistien joukkoon.

Vähäpätöiset aiheet ja kehno toteutus ovat kuitenkin tietoisia ja tahallisia. Leino on valmistunut Kuvataideakatemiasta viisi vuotta sitten. Hän esittää teoksiaan tunnetulla nykytaiteen foorumilla ja tuntee epäilemättä taidemaailman mekanismit.

Hänen maalauksensa eivät ole epätaidetta, vaan antitaidetta, joka ironisesti haastaa esteettiset karsinat ja vakiintuneet hyvän ja huonon käsitteet. Teon tietoisuudesta kertoo myös näyttelyn harkittu ja tasapainoinen ripustus.

Tämän taiteenlajin heikko kohta on siinä, että se toimii hyvin omassa kehyksessään, ikkunattomassa "valkoisessa kuutiossa", jossa sitä katsotaan taideyhteisön keskenään hyväksymällä tavalla. Leinon "antimaalaukset" kohtaisivat aivan toisen suuruusluokan haasteet, jos ne siirrettäisiin nykyisen kehyksensä ulkopuolelle, keskelle maailman todellisuutta.

Kalle Leino: Setting the Standards 2, 2015, öljy kankaalle.
Kalle Leino: Setting the Standards 2, 2015, öljy kankaalle.
Kalle Leino: Silver Lining, 2015, öljy kankaalle.
Kalle Leino: Silver Lining, 2015, öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat