Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petri Ala-Maunus toteuttaa mielikuvitusmaisemansa suurella tarkkuudella

Taiteilija on kulkenut pitkän matkan postikorttiauringonlaskuista yltiöromanttisiin maisemamaalauksiin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Petri Ala-Maunus: Backwoods, 2014, öljy kankaalle.
Petri Ala-Maunus: Backwoods, 2014, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Petri Ala-Maunus: Hinterland 17. 5. saakka Galleria Heinossa (Uudenmaankatu 16–20). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Petri Ala-Maunus (s. 1970) on kulkenut taiteessaan pitkän matkan makeista postikorttiauringonlaskuista suurikokoisiin ja yltiöromanttisiin maisemamaalauksiin.

Tarkempi katse paljastaa maisemien keinotekoisuuden. Vaikka niissä on tuhansia yksityiskohtia, niissä ei ole mitään, mihin silmä voisi pysähtyä. Ne ovat luomisen tai tuhoutumisen kuvia, joissa kaikki on jatkuvassa liikkeessä ja lopulta pelkkää maalia.

1800-luvun romantikot sijoittivat jylhiin vuoristonäkymiinsä pieniä ihmishahmoja kuin mittatikuiksi, korostamaan luonnon suuruutta.

Petri Ala-Maunus jättää mittatikut pois, mikä johtaa mittakaavan epämääräisyyteen: aina ei voi olla varma, esittääkö teos valtavia vuoria, myrskyävää merta vai jonkin kaukaisen planeetan pintaa.

Ala-Maunus toteuttaa mielikuvitusmaisemansa suurella tarkkuudella ja soveltaa niitä tehdessään estetiikkaa, jonka juuret ovat näyttelyn nimeä mukaillen taiteen takamailla.

Lyhyesti sanottuna kyse on kitsistä, tuosta yleisöä kosiskelevasta kuvastosta, jonka piirteet Ala-Maunus taitavasti poimii teoksiinsa. Hänen varsinainen aiheensa ei ole maisema, vaan hyvä ja huono maku ja niiden määrittely.

Kuin ohimennen hän näyttää myös näyttelypaikan osuuden teostensa merkityksen muodostumisessa. Arvostetulla helsinkiläisgallerialla on vaikutuksensa siihen, mistä kulmasta me Ala-Maunuksen maalauksia katsomme.

Petri Ala-Maunus: Hinterland, 2014–15, öljy kankaalle.
Petri Ala-Maunus: Hinterland, 2014–15, öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat