Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki perustuu mittasuhteisiin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Christiano Bendinelli
Yksityiskohta Maaria Wirkkalan installaatiosta Depending On (2015).
Yksityiskohta Maaria Wirkkalan installaatiosta Depending On (2015). Kuva: Christiano Bendinelli
Arvio: kuvataide

Proportio. Palazzo Fortuny, San Marco, Venetsia 22. 11. saakka. Ke–ma 10–18, ti suljettu.

Belgialainen keräilijä ja galleristi Axel Vervoordt on pitkään järjestänyt biennaalin yhteydessä näyttelyitä, jotka tarkastelevat ajan ja tilan kaltaisia ajattelun peruskäsitteitä taiteen kautta. Tämänkertainen näyttely Proportio pureutuu nimensä mukaisesti mittasuhteisiin.

Veervoordtin suunnitteleman esillepanon lähtökohtana ovat kehon mitat taiteissa ja tieteissä sekä eri aikoina käyttetyt keinot jäsentää ja hallita maailman kaaosta. Tunnetuin esimerkki lienee kultainen leikkaus.

Palazzo Fortunyn eklektiseen sisustukseen sovitettu näyttely on runsaudensarvi, jossa taiteen ajallinen kaari ulottuu antiikista uusiin, näyttelyä varten toteutettuihin teoksiin. Joukossa on myös kaksi suomalaista, Harry Kivijärvi ja Maaria Wirkkala, jonka teos Depending On (2015) on kokonaisuuden kauneimpia.

Näyttelyn symboliksi on valittu Ellsworth Kellyn uljaan modernistinen maalaus Red Yellow Blue III (1963). Teos on vedenjakaja, jonka ympärille koottu vanha ja uusi taide vakuuttavat epäilevimmätkin katsojat mittasuhteiden merkityksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat