Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalle Mustonen rakensi maailman suurimman puutarhatontun

Mittakaavojen mestarin muodontaju herättää ihailua

Kulttuuri
 
Kalle Mustosen näyttelyn pääteos Death of the Gnome King on kahdeksan metriä pitkä.
Kalle Mustosen näyttelyn pääteos Death of the Gnome King on kahdeksan metriä pitkä.
Arvio: kuvataide
Kalle Mustonen: Gnomestudies 24. 5. saakka galleria Sculptorissa (Eteläranta 12). Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Moni muistaa kuvanveistäjä Kalle Mustosen valtavasta Lego-ukosta, jolla hän varasti huomion vuoden 2011 Nuoret-näyttelyssä. Nyt hän on rakentanut galleria Sculptoriin valtavan puutarhatontun – maailman suurimman sellaisen.

Kahdeksanmetrinen puutonttu täyttää gallerian siinä määrin, että näyttelyvieraan on puserrettava itsensä seinän ja veistoksen välistä päästäkseen liikkumaan tilassa.

Mustonen (s. 1979) on mittakaavojen mestari. Hänen skaalansa ulottuu minimaalisen pienestä monumentaalisen suureen. Sculptorissa makaava tonttu, samoin kuin kuuluisa Lego-ukko, tekevät jostain pienestä ja mitättömästä jotain kolossaalisen suurta. Vitsi syntyy siitä, että perinteisesti kuvanveistossa suuri koko on varattu jumalille ja suurmiehille.

Mittakaavasta riippumatta myös Mustosen muodontaju herättää ihailua. Tonttukuninkaan tekninen toteuttaminen on vaatinut huomattavaa hahmotuskykyä.

Monumentaalisen tontun vierellä näyttelyn muut teokset näyttävät kääpiöiltä jopa siinä määrin, että alkavat tuntua lähinnä pakolliselta tilantäytteeltä. Kolossin tekemän vaikutuksen jälkeen mikä tahansa näyttää pieneltä, ja teos olisi pärjännyt hyvin – ehkä jopa paremmin – yksinään.

Nyt vain jäädään odottamaan, kuka tarjoaisi ylimittaiselle tontulle seisomapaikan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat