Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttely Suomenlinnassa: kaksi palleroa jättiläislaiskiaisen kakkaa paljastaa tieteen toiveajattelun

Kulttuuri
 
Lasivitriinit kumisevat tyhjyyttään Axel Straschnoyn näyttelyssä. Esillä on vain kaksi kikkaretta jättiläislaiskiaisen ulostetta.
Lasivitriinit kumisevat tyhjyyttään Axel Straschnoyn näyttelyssä. Esillä on vain kaksi kikkaretta jättiläislaiskiaisen ulostetta.
Arvio: kuvataide
Axel Straschnoy: Neomylodon Listai Ameghino 31. 5. saakka galleria Augustassa (Suomenlinna B 28/2). Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Aina silloin tällöin tekisi mieli sanoa näyttelyn olleen pelkkää paskaa. Axel Straschnoyn kohdalla niin on melkein pakko tehdä. Suomenlinnan perukoilla on näytillä näet vain kaksi kikkaretta jättiläislaiskiaisen kakkaa. Ja se on lähes nerokasta.

Argentiinalaistaiteilijan näyttely on tieteellinen tutkielma taideteoksen muodossa. Hän pureutuu tiedemaailmaa 1800-luvulla kuohuttaneeseen väitteeseen, että 10 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuollut jättiläislaiskiainen eläisikin yhä Patagoniassa. Taustalla oli unelma tieteellisestä läpimurrosta ja historian kirjoittamisesta uudelleen.

Pitkälti toiveajattelulle perustunut villitys täytti luonnontieteelliset museot Patagoniasta löytyneen "laiskiaisluolan" löydöksillä.

Helsinkiin päätyi kaksi kivettynyttä ulostepalloa, jotka Straschnoy on laittanut esille muuten tyhjiin lasivitriineihin. Myöhemmin jäänteen on ajoitettu tuhansien vuosien ikäiseksi.

Kikkareiden ympärille Axel Straschnoy on koonnut valtavan määrän dokumentaarista materiaalia laiskiaiseen liittyvästä debatista. Vitriinien tyhjyys suhteessa polemiikin määrään kertoo hienovaraisesti tieteellisen tiedon tuottamisen inhimillisistä motiiveista.

Helsingin jälkeen näyttely lähtee kiertämään maailmaa. Näytille laitetaan kulloinkin sitä, mitä laiskiaisvillitys on paikallisiin museoihin tuonut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat