Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi tila, kaksi erilaista ruotsalaistaiteilijaa

Kahden erilaisen kuvataiteilijan teokset sopivat hyvin yhteen

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Michael Johansson: Vertical Trasition in Blue, 2013, sinisiä arkiesineitä.
Michael Johansson: Vertical Trasition in Blue, 2013, sinisiä arkiesineitä.
Arvio: kuvataide
Swedish Democracy: Marcus Eek ja Michael Johansson 31. 5. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti–pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Sanotaan, että ruotsalaisessa demokratiassa asiat ratkaistaan keskustelemalla.

Keskustelua on varmasti tarvittu myös siihen, että kaksi keskenään näin erilaista ruotsalaistaiteilijaa on saatu sopimaan saman katon alle. Yhdistelmä toimii kuitenkin hyvin.

Berliinissä työskentelevä Marcus Eek (s. 1968) on tuttu aikaisemmista yksityisnäyttelyistään Helsingissä.

Niissä hän on esitellyt abstraktin ja esittävän rajalla tasapainottelevaa ekspressionismia, jossa korostuvat erilaiset maaliaineen käsittelytavat.

Edellisessä näyttelyssään Eek näytti olevan matkalla kohti eräänlaista nykymaalauksen yleiskieltä, jollaista Euroopassa tehdään paljon.

Suhteessa siihen hänen uudet teoksensa ovat iloinen yllätys. Perusasiat ovat ennallaan, mutta ilmaisu on monipuolisempaa ja kevyempää ja maaliaine elää rikkaasti.

Michael Johansson (s. 1975) kokoaa veistoksen ja maalauksen rajamaille sijoittuvat teoksensa arkisista käyttöesineistä. Tuloksena on geometrisia sommitelmia, kuutioita ja särmiöitä, joista kukin koostuu vain yhdenvärisistä esineistä.

Johansson yhdistelee aineksia geometrisesta abstraktiosta, pop-taiteesta ja minimalismista. Hänen reseptinsä on näennäisen yksinkertainen, mutta käytännössä luultavasti työläs ja aikaa vievä.

Näyttää nimittäin siltä, että tiukkoihin kulmikkaisiin muotoihin sommitelluilla esineillä voi lopulta olla vain yksi mahdollinen järjestys.

Marcus Eek: Puste, 2015, öljy kankaalle.
Marcus Eek: Puste, 2015, öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat